Zrušenie pracovného miesta pred a počas materskej dovolenky

poradnaporadna

Som PN od 21.11.2011 z dôvodu rizikového tehotenstva. Dňa 14.4.2012 končím PN a zároveň nastupujem na materskú dovolenku. Zamestnávateľ mi chcel dať podpísať dohodu o zmene pracovnej pozície k 1.4.2012. Zaradenie na nižšie pracovné miesto z dôvodu organizačných zmien, čo som nepodpísala, lebo s tým nesúhlasím. Odôvodnil mi to tým, že na výberové konanie na moje miesto sa nikto neprihlásil a boli nútení miesto zrušiť, pričom ostali namiesto troch takýchto miest len dve. Chcela by som vedieť, či má na to právo a čo mi hrozí v prípade nepodpísania dodatku.

Poradňa: Zamestnávateľ môže vykonávať organizačné pracovné zmeny aj bez súhlasu zamestnanca. Ak zamestnávateľ zruší pracovné miesto a nedohodne sa so zamestnancom na zmene jeho pracovného zaradenia, tento zamestnanec sa stane nadbytočným. Nadbytočnosť je dôvodom výpovede v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. b ) Zákonníka práce, t.j. zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.

Po rozhodnutí o organizačných zmenách a predtým, ako doručí zamestnancovi výpoveď, musí mu zamestnávateľ ponúknuť inú vhodnú prácu v súlade s ustanovením § 63 ods. 2 Zákonníka práce. Zamestnávateľ nie je povinný ponúknuť zamestnancovi inú vhodnú prácu, ak takéto pracovné miesto nemá.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Výpovedná doba je dva mesiace, ak zamestnanec pracoval u zamestnávateľa najmenej jeden rok. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac.

Od 1.9.2011 bol zrušený tzv. súbeh výpovednej doby a odstupného. Ak zamestnanec požiada zamestnávateľa ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby o skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnávateľ s ním takúto dohodu musí uzavrieť a zamestnanec má nárok na odstupné vo výške násobku jeho priemerného zárobku a počtu mesiacov, koľko by trvala jeho výpovedná doba. Zamestnanec, pokiaľ chce odstupné, musí o skončenie pracovného pomeru dohodou požiadať, ale až potom, ako je mu doručená výpoveď a súčasne pred začiatkom plynutia výpovednej doby, napr. 25.9. je zamestnancovi doručená výpoveď, výpovedná doba by začala plynúť od 1.10., zamestnanec teda musí požiadať o skončenie dohodou najneskôr do 30.9. V tom prípade skončí pracovný pomer dohodu k 30.9. a dostane mesačné odstupné. Ak zamestnanec nepožiada o skončenie pracovného pomeru dohodou tak, ako je uvedené v predchádzajúcej vete, jeho pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej doby a nárok na odstupné mu nevznikne.

V konkrétnom prípade uvedenom v čitateľskej otázke platí zákaz výpovede, t.j. v čase, kedy je zamestnanec alebo zamestnankyňa uznaný alebo uznaná za dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok ako aj v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi alebo zamestnankyni výpoveď z dôvodu nadbytočnosti.

Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce (t. j. v trvaní zvyčajne 34 týždňov), zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve a to za podmienok, ktoré nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mala v čase, keď nastúpila na materskú dovolenku a súčasne, zamestnankyňa má právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mala právo, ak by nenastúpila na materskú dovolenku.

Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce ( t.j. až do troch rokov veku dieťaťa), zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa má právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mala alebo ktoré jej vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Ak objektívne zamestnávateľ takúto prácu nemá alebo zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer z tzv. organizačných dôvodov resp. nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce.

25.04.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zrušenie pracovného miesta
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy