Nadbytočnosť po rodičovskej dovolenke a nárok na dávku v nezamestnanosti

poradnaporadna

Od roku 2005 - 2008 som bola zamestnaná. Od 31.01.2008 som bola vypísaná lebo sme čakali bábätko. 23.09.2008 sa nám narodilo bábätko a odvtedy som na rodičovskej dovolenke. 23. septembra 2011 mi končí rodičovská dovolenka a zamestnávateľ mi povedal, aby som si hľadala druhé zamestnanie, lebo že ma tam už nechce. Otázky sú: Na koľko mesiacov ma musí zobrať naspäť zo zákona? Ak ma po rodičovskej dovolenke nezoberie zamestnávateľ naspäť, môžem dostať v dávku v nezamestnanosti ak sa prihlásim na úrade práce? Mám nárok na odstupne a v akej výške? Mám nárok na dovolenku, keď som bola 3 roky na rodičovskej dovolenke?

Poradňa: Pri odpovedi budeme vychádzať z predpokladu, že zamestnankyňa je zamestnaná v pracovnom pomere na dobu neurčitú. Zamestnávateľ nemôže len na základe ústneho oznámenia, že zamestnanca nechce, skončiť s ním pracovný pomer. Zamestnávateľ musí so zamestnancom právoplatne ukončiť pracovný pomer alebo zamestnancovi prideľovať prácu. Otázkou nástupu do zamestnania a prípadnou nadbytočnosťou zamestnankyne a vyplatením odstupného sme sa zaoberali v článku Návrat do práce po rodičovskej dovolenke a nadbytočnosť.  

 

Nárok na dovolenku má len ten zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku. Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku. Ak nepracoval zamestnanec, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, kráti sa mu dovolenka za prvých 100 takto zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 dní rovnako o jednu dvanástinu. Dovolenka, na ktorú vznikol nárok v príslušnom kalendárnom roku, sa kráti len z dôvodov, ktoré vznikli v tom roku. Z uvedeného vyplýva, že v rokoch 2008 a 2011 sa bude zamestnankyni krátiť dovolenka, v ostatných rokoch počas trvania materskej a rodičovskej dovolenky jej nárok na dovolenku nevznikol.

 

Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky Na účely splnenia podmienok pre vznik nároku na dávku v nezamestnanosti do obdobia poistenia v nezamestnanosti sa započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie od 1. februára 2006 do 31. januára 2010 počas ktorého bolo prerušené povinné poistenie v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. Viac o podmienkach vzniku nároku dávku v nezamestnanosti sme písali v článku Na dávku v nezamestnanosti už stačia len dva roky poistenia.  

 

26.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Materska Rodicovska Nadbytocnost
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy