Pri odchode do dôchodku odstupné nedostanete

Zákon nevylučuje ani súbeh odchodného a odstupného, pričom podmienky vzniku nároku na odstupné sú pre dôchodcov rovnaké ako pre všetkých ostatných zamestnancov.Zákon nevylučuje ani súbeh odchodného a odstupného, pričom podmienky vzniku nároku na odstupné sú pre dôchodcov rovnaké ako pre všetkých ostatných zamestnancov. Zdroj: photl.com

Učím 40 rokov. Od novembra 2013 mám nárok na dôchodok, stále však pracujem, lebo som sa dohodla so zamestnávateľom, že dokončím školský rok. Zamestnávateľ chce so mnou ukončiť pracovný pomer, ale že vraj mi nemá na základe čoho dať výpoveď, tak ma núti aby som dala výpoveď ja. Čo to však pre mňa znamená? Nebudem mať nárok na odstupné a ešte mi tvrdí, že mesto aj tak nemá peniaze a nemalo by mi z čoho odstupné vyplatiť. Potom mi navrhoval, že nech donesiem od doktora potvrdenie, že nie som spôsobilá pracovať.

 

Poradňa: Zákonník práce  uvádza  dôvody výpovede zo strany zamestnávateľa v ustanovení § 63 a dosiahnutie dôchodkového veku alebo vznik nároku na dôchodok nie sú dôvodom na skončenie pracovného pomeru so zamestnancom.

Zamestnávateľ nemá možnosť skončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý dosiahol dôchodkový vek, ak súčasne neexistuje iný dôvod na skončenie pracovného pomeru (ako napr. nadbytočnosť, strata zdravotnej spôsobilosti na prácu, neuspokojivé plnenie pracovných úloh, disciplinárne dôvody).

Nárok na odstupné, vo výške určenej podľa dĺžky trvania pracovného pomeru, má zamestnanec len vtedy, ak sa pracovný pomer skončí z dôvodov podľa § 63 ods. 1  písm. a) alebo písm. b) , t.j. z dôvodu premiestnenia alebo zrušenia zamestnávateľa alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, ako v prípade skončenia z dôvodu choroby z povolania alebo ohrozenia touto chorobou. 

Zamestnanec môže dať výpoveď kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ale nárok na odstupné mu nevzniká. V súvislosti s odchodom do dôchodku môže vzniknúť nárok na odchodné v zmysle ust. §76a Zákonníka práce, ktoré vypláca zamestnávateľ zamestnancom pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok, a to najmenej v sume priemerného zárobku, ak zamestnanec požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do 10 dní po skončení pracovného pomeru. Ak sa pracovný pomer skončí, napr. výpoveďou alebo dohodou, a zamestnanec požiada o dôchodok pred skončením pracovného pomeru alebo do 10 dní po jeho skončení, zamestnávateľ mu vyplatí odchodné.

Zákon nevylučuje ani súbeh odchodného a odstupného, pričom podmienky vzniku nároku na odstupné sú pre dôchodcov rovnaké ako pre všetkých ostatných zamestnancov.  Ak sa pracovný pomer skončí zo zdravotných dôvodov, nárok na odstupné prípadne na náhradu mzdy vznikne len pri dodržaní určitého postupu. 

Ak zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať svoju prácu a táto skutočnosť je potvrdená lekárskym posudkom, môže požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu a predložiť mu lekársky posudok. Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú prácu,  môže dať zamestnancovi výpoveď  z výpovedného dôvodu podľa ustanovenia §  63 ods. 1 písm. c) , t.j.  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Odchod Dôchodok Školstvo Učiteľ Učiteľka Výpoveď Do Odstupné Dôchodku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy