Odpracoval som 23 rokov, odstupné som dostal iba za dvanásť

Aby bolo možné určiť dĺžku trvania pracovného pomeru pri zmene zamestnávateľa, je potrebne vedieť, ako k danej zmene došlo.Aby bolo možné určiť dĺžku trvania pracovného pomeru pri zmene zamestnávateľa, je potrebne vedieť, ako k danej zmene došlo. Zdroj: photl.com

V mliekarni som začal pracovať v roku 1990. Teraz k 31. októbru 2013 som dostal výpoveď dohodou zo zdravotných dôvodov. Celkom som po viacerých výmenách majiteľov odpracoval 23 rokov, no súčasný majiteľ mi vyplatil odstupné iba za 12 rokov, t.j. 4 mesiace priemerného mesačného zárobku s tým, že firma, ktorá tu pôsobila jedenásť rokov skrachovala a za tieto roky na odstupné nárok nemám.

Poradňa: Výška odstupného sa určí podľa doby trvania pracovného pomeru ku dňu uzatvorenia dohody alebo ku dňu doručenia výpovede. Aby bolo možné určiť dĺžku trvania pracovného pomeru pri zmene zamestnávateľa, je potrebne vedieť, ako k danej zmene došlo.

Ak je súčasný zamestnávateľ právnym nástupcom predchádzajúceho zamestnávateľa, do doby trvania pracovného pomeru  sa započítava aj doba trvania zamestnania u predchádzajúceho zamestnávateľa.  Ak bývalý zamestnávateľ skrachoval, t.j. skončil činnosť napr. v dôsledku konkurzu alebo likvidácie, nároky zamestnancov pri skončení pracovného pomeru mal uspokojiť bývalý zamestnávateľ podľa toho, akým spôsobom v tom čase došlo ku skončeniu pracovného pomeru.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovný Výška Pomer Dĺžka Doba Odstupné Pracovného Pomeru Odstupného Odpracovaná Trvania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy