Má zamestnávateľ povinnosť vyplatiť odstupné?

Zamestnancovi vzniká zo zákona nárok na odstupné.Zamestnancovi vzniká zo zákona nárok na odstupné. Zdroj: photl.com

Manžel pracuje a výplatu dostáva riadne a načas. Firma už dlhšiu dobu nemá zákazky a prepúšťa. Manželovi takisto navrhli skončenie pracovného pomeru buď výpoveďou, alebo dohodou, najneskôr k 1. aprílu 2013. Firma už naznačila, že mu nevyplatí odstupné, lebo nemá z čoho. Je to správny postup?

Poradňa: V prípade opísanom vyššie môže byť dôvodom výpovede danej zamestnancovi ustanovenie § 63 ods.1 písm a ) alebo b ) Zákonníka práce, t.j. situácia,  kedy sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje alebo premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce alebo situácia, kedy sa zamestnanecstane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.

V oboch vyššie uvedených prípadoch vzniká zamestnancovi na základe zákona nárok na odstupné. Výška odstupného závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.

Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce odstupné najmenej vo výške  päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.

Upozorňujeme, že sa ak pracovný pomer skončí dohodoiu z vyššie uvedených dôvodov, je zamestnávateľ povinný v dohode uviesť dôvod skončenia  a na uvedení týchto dôvodov by mal zamestnanec trvať;v prípade neskoršieho sporu so zamestnávateľom o vyplatenie odstupného je to dôležité na preukázanie nároku zamestnanca. Odstupné vypláca zamestnávateľ po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne ak sa nedohodne so zamestnancom inak.

Ak  zamestnávateľ  nevyplatí odstupné dobrovoľne, možno sa so sťažnosťou obrátiť na miestne príslušný inšpektorát práce, ktorý môže zamestnávateľovi uložiť povinnosť zjednať nápravu, toto rozhodnutie však neslúži ako exekučný titul. Exekučným titulom je právoplatný rozsudok, ktorý zamestnanec  môže získať, ak svoj nárok uplatní súdnou cestou. Ako postupovať v práípade, ak zamestnávateľ nevyplatil mzdu alebo odstupné a o podaní žaloby prípadne aj o podaní trestného oznámenia sme písali v článku: Zamestnavatel-nevyplatil-mzdu--Ako-postupovat-dalej-.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Prepúšťanie Výpoveď Odstupné Skončenie Dohodou Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy