Kedy vyplatiť odstupné

poradnaporadna

Chcela by som vedieť, či treba vyplatiť odstupné zamestnancovi, ktorý žiadal o ukončenie pracovného pomeru dohodou z vlastného podnetu. Ide o prípad, keď spolupracuje lekár so zdravotnou sestrou. Lekárka ide na materskú dovolenku a náhradu za lekára sme vedeli zabezpečiť len na polovičný úväzok, t.j. 4 hodiny denne. Zdravotnej sestre sme ponúkli túto možnosť, ale nesúhlasila s tým.

Poradňa: Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odstupné, ak sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Zamestnancovi podľa prvej vety patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

 

Ak zamestnankyňa sama požiadala o skončenie pracovného pomeru dohodou, môžeme vo vyššie opísanom prípade predpokladať, že dôvodom jej žiadosti je situácia u zamestnávateľa, kedy zamestnávateľ v dôsledku organizačnej zmeny nemá možnosť zamestnankyňu ďalej zamestnávať a preto, i keď pracovný pomer končí dohodou na základe žiadosti zamestnanca, dôvodom skončenia sú organizačné zmeny v zmysle § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce.

 

Zamestnankyni bola ponúknutá možnosť pracovať za zmenených podmienok, ktorá ona neprijala, preto ani zamestnávateľ nemá inú možnosť ako skončiť pracovný pomer dohodou z organizačných dôvodov a vyplatiť odstupné alebo dať zamestnankyni výpoveď a prideľovať jej prácu v súlade s pracovnou zmluvou aj počas trvania výpovednej doby alebo, ak pre ňu prácu nemá, platiť jej náhradu mzdy z dôvodu prekážok v práci na strane zamestnávateľa.

27.06.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Odstupne organizacne dovody vypoved dohodou
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy