Odstupné alebo pracovný pomer na dobu určitú?

poradnaporadna

V decembri 2010 som dostala od zamestnávateľa výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods.1 písm.b), od 1.1.2011 mi plynie 3 mes. výpovedná lehota do 31.3.2011, mala by som mať nárok na 4. mes. odstupné. Zamestnávateľ mi navrhol možnosť neprísť o prácu a mať aspoň PP na dobu určitú počas zastupovania kolegyne počas materskej dovolenky, na ktorú nastúpi 1.3.2011. Výpovedná lehota uplynie 31.3.2011, PP sa skončí a nový PP by mohol byť uzavretý na dobu určitú počas zastupovania MD od 1.4.2011. V tomto prípade by asi platil § 76, že ak zamestnanec po skončení PP nastúpi opäť do PP k tomu istému zamestnávateľovi, atď....., je povinný vrátiť odstupné alebo jeho časť. Chcem sa opýtať, či toto ustanovenie platí aj na PP na dobu určitú počas zastupovania? Respektíve, akým spôsobom by som mala postupovať, prípadne ako sa pokúsiť so zamestnávateľom dohodnúť, aby som neprišla o odstupné, pretože po skončení doby určitej nárok na odstupné nemám.

Poradňa: V tomto prípade sa naozaj uplatní ustanovenie §76 ods. 3 Zákonníka práce, podľa ktorého ak zamestnanec po skončení pracovného pomeru nastúpi opäť k tomu istému zamestnávateľovi alebo k jeho právnemu nástupcovi do pracovného pomeru pred uplynutím času určeného podľa poskytnutého odstupného, je povinný vrátiť odstupné alebo jeho pomernú časť. Pomerná časť odstupného sa určí podľa počtu dní od opätovného nástupu do pracovného pomeru do uplynutia času vyplývajúceho z poskytnutého odstupného.

 

Uvedené zákonné ustanovenie nerozlišuje, či zamestnanec nastúpil do pracovného pomeru na dobu určitú alebo neurčitú a zamestnanec sa naozaj musí rozhodnúť, či je preňho výhodnejšia alternatíva odstupné alebo pracovný pomer na dobu určitú.

 

24.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne Nadbytocnost Praca na dobu urcitu
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy