Zo zamestnania do zamestnania. Ako vykryť chýbajúce dni?

Spätne nie je možné klienta zaradiť do evidencie uchádzačov o zamestnanie.Spätne nie je možné klienta zaradiť do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Zdroj: thinkstock.com

Dostal som do situácie, kedy som 31. marca 2015 ukončil pracovný pomer na dobu určitú (koniec bol dohodnutý na 30. júna 2015), ale rozhodol som sa ukončiť ho skôr. Následne od 1. apríla som sa zamestnal u nového zamestnávateľa. Došlo ku chybnej komunikácii a nový zamestnávateľ ma prihlásil na úradoch až od 8. apríla. Počas tých 7 dní som sa ale neprihlásil sám na úrade práce. Čo z toho pre mňa vyplýva?

 

Poradňa: V prípade, ak zamestnanec požiada o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do 7 kalendárnych odo dňa ukončenia posledného zamestnania osobným podaním žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie (UoZ), je zaradený nasledujúcim dňom po ukončení pracovného pomeru.

Ak zamestnanec  ukončil pracovný pomer 31. 3. 2015 a požiadal by o zaradenie do evidencie do 7. 4. 2015, je zaradený spätne od 1. 4. 2015 medzi uchádzačov o zamestnanie. Po tomto termíne je klient zaradení dňom podania žiadosti do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Spätne nie je možné klienta zaradiť do evidencie UoZ.

Pokiaľ nový zamestnávateľ prihlásil zamestnanca na zdravotné a sociálne poistenie dňa 8. 4. 2015, a nepodal si osobne na miestnom príslušnom úrade práce žiadosť o zaradenie do evidencie v čase od 1. 4. do 7. 4. 2015, bude sa musieť obrátiť na svoju zdravotnú poisťovňu a doplatiť povinné zdravotné poistenie. V takomto prípade ho nie je možné spätne zaradiť do evidencie UoZ. Uvedené dni sa mu nebudú počítať do doby odpracovaných rokov.

Odpovedala: Darina Košutová, riaditeľka Odboru sprostredkovateľských služieb Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zmena Zamestnanie Zamestnanec Úrad práce Zmena zamestnania ÚPSVaR Nová práca Zmena práce Zo zamestnania do zamestnania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy