Zamestnanie, materská a rodičovská. Ako sa vypočíta dávka v nezamestnanosti?

Pre nárok na dávku v nezamestnanosti je potrebné získať najmenej dva roky poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.Pre nárok na dávku v nezamestnanosti je potrebné získať najmenej dva roky poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Zdroj: thinkstock.com

V roku 2010 som sa zamestnala. Krátko na to som bola šesť mesiacov na materskej a hneď so nastúpila na rodičovskú dovolenku. Do práce som sa opäť vrátila v septembri 2013. Spĺňam podmienky pre poberanie dávok v nezamestnanosti? Z čoho sa vypočíta?

 

Poradňa: Pre nárok na dávku v nezamestnanosti je potrebné získať najmenej dva roky poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. 

„Ak pracovný pomer trvá súvisle od roku 2010, vrátane materskej a rodičovskej dovolenky, nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká. Ako doba poistenia sa zohľadní aj materská a rodičovská dovolenka,“ vysvetľuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Dávka v nezamestnanosti sa vypočíta z vymeriavacích základov (u zamestnanca je to hrubý príjem), ktoré poistenec  dosiahol v rozhodujúcom období. Rozhodujúce obdobie pre výpočet dávky v nezamestnanosti je spravidla obdobie dvoch rokov pred zaradením do evidencie úradu práce. Ak však poistenec nedosahoval príjem v celom v rozhodujúcom období, dávka sa vypočíta z tohto kratšieho obdobia.

„Ak by ste sa napríklad čitateľka zaevidovala na úrade práce od 1. apríla 2015, dávka v nezamestnanosti by sa vypočítala z príjmov, ktoré dosiahla od septembra 2013 do marca 2015,“ hovorí Višváder.

Výpočet dávky v nezamestnanosti

Výška dávky v nezamestnanosti je 50 % denného vymeriavacieho základu, pričom denný vymeriavací základ sa určí tak, že súčet vymeriavacích základov dosiahnutých v rozhodujúcom období sa vydelí počtom kalendárnych dní rozhodujúceho obdobia (v tomto prípade počtom kalendárnych dní od septembra 2013 do marca 2015). Dávka sa potom vypočíta nasledovne: denný vymeriavací základ x 50 % x počet kalendárnych dní v mesiaci, za ktoré sa dávka vypláca.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Práca Nezamestnaní Nezamestnanosť Sociálna poisťovňa Materská Výpočet Nezamestnaná Rodičovská SP Dávka v nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy