Výpoveď. Zn.: Zdravotné dôvody

Zamestnanec môže dať výpoveď aj v čase práceneschopnosti.Zamestnanec môže dať výpoveď aj v čase práceneschopnosti. Zdroj: thinkstock.com

Mám 59 rokov a momentálne som od 19. decembra 2014 práceneschopná. Zo zdravotných dôvodov chcem ukončiť pracovný pomer a prihlásiť sa do evidencie uchádzačov na úrad práce. Ako mám postupovať pri písaní výpovede, uviesť dátum ukončenia a akú mám výpovednú dobu?

Poradňa: Zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Ak chce dať výpoveď zamestnanec, môže  uviesť do výpovede akékoľvek dôvody, ale nárok na odstupné mu nevznikne. Nárok na odstupné nikdy nevzniká v prípade výpovede danej zamestnancom.

Ak má zamestnanec zdravotné problémy, ktoré mu  bránia vo výkone práce, môže zamestnávatelia požiadať o preradenie na inú prácu v zmysle ustanovenia § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce.  K tomuto úkonu je však potrebné doložiť lekársky posudok.

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú práci,  môže dať zamestnancovi výpoveď  z výpovedného dôvodu podľa ustanovenia §  63 ods. 1 písm. c) , t.j.  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Výpoveď aj v čase práceneschopnosti

Ak chce zamestnanec ukončiť pracovný pomer skôr, je to možné len na základe dohody so zamestnávateľom dohodou o skončení pracovného pomeru k dojednanému dňu. Výpoveď musí byť písomná a doručená, nestačí ústne oznámiť nadradenému, že zamestnanec chce dať výpoveď. Zamestnanec môže dať výpoveď aj v čase práceneschopnosti.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená. Ak pracovný pomer zamestnanca k zamestnávateľovi  ku dňu doručenia výpovede trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac a ak pracovný pomer trval viac ako jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace.  Počas výpovednej doby pracovný pomer stále trvá a zamestnanec je povinný vykonávať prácu podľa pracovnej zmluvy.

Viac informácií o doručení výpovede, výpovednej dobe a náležitostiach výpovede sa dočítate v článku Všetko, čo by ste mali vedieť o výpovedi.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zdravie Zamestnanec Výpoveď Práceneschopnosť PN Skončenie pracovného pomeru PN-ka Zdravotné dôvody
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy