Výpoveď: Odpovedáme na otázky, ktoré vás trápia

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Vy sa pýtate, my odpovedáme. Prinášame vám odpovede na najčastejšie kladené otázky od čitateľov na portáli KariéraInfo.sk, ktoré sa týkajú skončenia pracovného pomeru.

 

Som 13 rokov zamestnaná. Momentálne poberám PN-ku a požiadala som o výpoveď. Mám nárok na podporu v nezamestnanosti, keď som sama požiadala o výpoveď?

Nárok na podporu v nezamestnanosti nezávisí od spôsobu skončenia pracovného pomeru a nemá vplyv ani na jej výšku alebo dobu poskytovania. Nárok na podporu vznikne, ak zamestnanec bol v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistený najmenej dva roky, t. j. 73 0 dní. Zamestnanci pracujúci na základe pracovnej zmluvy a od 1. januára 2013 aj dohodári, sú povinne poistení v nezamestnanosti.

Som zamestnanec a chcem odisť do predčasného dôchodku. Zároveň spĺňam všetky podmienky. Je potrebné dať výpoveď zamestnávateľovi? Kedy? Aká je výpovedná lehota?

Pracovný pomer sa nástupom na dôchodok automatická neskončí, skončenie pracovného pomeru je potrebné dohodnúť so zamestnávateľom písomne k určitému dňu (dohoda o skončení pracovného pomeru) alebo je potrebné dať výpoveď  tak, ako každý iný zamestnanec, ktorý chce skončiť pracovný pomer.  Ako podať výpoveď sme písali v článku Návod, ako napíšete a doručíte výpoveď.  Pri odchode na predčasný dôchodok, ak sa skončí pracovný pomer, zamestnanec má nárok aj na odchodné.

Pracujem na zmluvu, ktorá mi skončí k 31. januáru 2014. Poberám starobný dôchodok a k 1. februáru 2015 chcem už zostať na dôchodku. Mám požiadať o odchodné a výpoveď? Aký paragraf napísať vo výpovedi,  aby mi vznikol nárok na vyplatenie odchodného?

Ak je pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú, nie je potrebné dávať výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím dojednanej doby. O odchodné nie je potrebné žiadať, nárok naň vzniká automaticky zo zákona, ktorý je zamestnávateľ povinný dodržiavať, ak ide o prvé skončenie pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok.  Zákonná úprava odchodného je  v § 76a Zákonníka práce, ktorý sa vzťahuje aj na zamestnancov štátnych orgánov, obcí, vyšších územných celkov a pod.

Môžem dať okamžitú výpoveď, keď otec ochorel a potrebuje moju starostlivosť? Mám od lekára doklad.

Ochorenie otca nie je dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru. Môžete sa so zamestnávateľom dohodnúť, na skončení pracovného pomeru. Ak bude zamestnávateľ súhlasiť alebo môžete dať výpoveď sám. V takomto prípade nepotrebujete uviesť žiaden dôvod. Takúto situáciu je možné riešiť ako ošetrovanie člena rodiny. Tlačivo vypisuje lekár a zamestnávateľ je povinný za čas trvania tzv. OČR ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci. Ide o podobnú situáciu ako keď je zamestnanec PN.

Máme nárok na odstupné, keď doterajší majiteľ predáva firmu so všetkým zariadením? Dokonca aj zamestnancov preberá nový majiteľ.  Prevádzka bude fungovať ako doteraz.

Bez  posúdenia konkrétneho prípadu môžeme predpokladať dva scenáre: Ide o predaj podniku, celej spoločnosti alebo o prevod práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov. V takýchto prípadoch nárok na odstupné nevznikne. Ak sa doterajší zamestnávateľ zrušuje alebo ak vykonal také organizačné opatrenia, napr. predaj prevádzky, v dôsledku ktorých ste pre pôvodného zamestnávateľa nadbytočná, tak áno.

Skončila som pracovný pomer dohodou podľa § 60 Zákonníka práce, zo zdravotných dôvodov, na základe pridelenia invalidného dôchodku. K ponuke náhradnej práce zo strany zamestnávateľa nedošlo a pracovný pomer trval  viac ako dva roky. Mám nárok na odstupné vo výške 2 mesačných platov? V nasledujúcom výplatnom termíne som dostala len preplatenú nevyčerpanú dovolenku.

O skončenie pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov ide a zároveň nárok na odstupné vzniká len keď je zachovaný postup tak, ako je uvedený v článku Postup pri ukončení pracovného pomeru pre zdravotné problémy.  Uznanie určitého stupňa invalidity neznamená, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, tento stav musí byť potvrdený lekárskym posudkom (nejde o totožný posudok ako ten, ktorý určuje % invalidity). Z informácii v otázke predpokladáme že nárok na odstupné nevznikol.

Chcem dať výpoveď k 31.1. 2015. Výpoveď mi začne plynúť od 1.2. 2015. Výpovedná doba je 2 mesiace. Ak začnem maródovať vo februári po dobu dvoch týždňov, predlžuje sa mi výpovedná doba o tieto 2 týždne?

Ak zamestnanec doručí výpoveď, teda ak ide o výpoveď danú zamestnancom,  trvanie pracovného pomeru sa nepredĺži o dobu trvania PN-ky, t.j, výpovedná doba sa nepredlžuje a pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.

Máme zamestnankyňu na materskej dovolenke od 8. mesiaca, ale pracovnú zmluvu mala na dobu určitú, ktorá jej končí v januári. Ako postupovať, keď zamestnankyni skončí rodičovská dovolenka, je možné ukončiť s ňou pracovný pomer po ukončení rodičovskej dovolenky? Aké povinnosti nám vyplývajú k tejto zamestnankyni?

Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú len do januára 2014, skončí sa  uplynutím dojednanej doby, aj keď je zamestnankyňa v tom čase na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Je potrebné vykonať všetky odhlásenia, tak ako v prípade každého iného skončenia pracovného pomeru.

Viac o téme: Poradňa Odpovede Výpoveď Otázky Skončenie pracovného pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy