Predčasný dôchodok. Ako skončiť pracovný pomer?

Odchod do predčasného dôchodku nie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru.Odchod do predčasného dôchodku nie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Zdroj: thinkstock.com

Chystám sa do predčasného dôchodku. Akú definíciu výpovede mám použiť a zároveň požiadať zamestnávateľa o odchodné?

Poradňa: Zákonník práce nerozlišuje druh alebo formu výpovede danej zamestnancom. Zamestnanec môže dať v zmysle ustanovenia § 67 Zákonníka práce výpoveď kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu a pracovný pomer sa  skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a trvá jeden lebo dva mesiace, podľa dĺžky trvania pracovného pomeru. Vzor výpovede uvádzame v našej poradni: Výpoveď daná zamestnancom.

Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenie výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace; ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac. Pracovný pomer trvá aj počas plynutia výpovednej doby a zamestnanec je povinný aj počas tejto doby vykonávať prácu a zamestnávateľ je povinný mu za túto prácu  platiť mzdu.

Odchod do predčasného dôchodku nie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Ak zamestnanec nechce zotrvať v práci až do času, kedy by sa pracovný pomer mal skončiť uplynutím výpovednej doby, môže zamestnávateľovi navrhnúť skončenie pracovného pomeru dohodou k určitému dátumu. Na skončenie dohodou nie je právny nárok a zamestnávateľ nemusí  žiadosti zamestnanca vyhovieť.

Nárok na odchodné vzniká v zamestnancovi pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok a nárok na jeho vyplatenie nie je podmienený žiadosťou zamestnanca, t.j., nárok vznikne, ak sú splnené podmienky § 76a Zákonníka práce. Zamestnanec môže zamestnávateľa informovať,  napr. aj ako súčasť textu výpovede alebo samostatným listom, že mu vznikol nárok na odchodné a súčasne preukázať, že splnil  podmienky nároku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dôchodca Dôchodok Skončenie pracovného pomeru Predčasný dôchodok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy