Ako ukončiť pracovný pomer po úraze, aby som neprišiel o odstupné?

Zamestnancovi, ktorému sa stal pracovný úraz jeho zavinením nárok na odstupné nevzniká.Zamestnancovi, ktorému sa stal pracovný úraz jeho zavinením nárok na odstupné nevzniká. Zdroj: Thinkstock.com/koláž

4. decembra 2013 mal som v práci pracovný úraz, ktorý bol uznaný Sociálnou poisťovňou. V decembri 2014 mi konči práceneschopnosť. V tomto mesiaci zároveň plánujem ukončiť pracovný pomer so zamestnávateľom. Ako mám napísať výpoveď, aby som neprišiel o 10 platov podľa Zákonníka práce?

 

Poradňa: Vaša otázka nám neposkytuje dostatok informácií o príčinách pracovného úrazu (miere zavinenia) a ani o vašej terajšej zdravotnej spôsobilosti vykonávať prácu podľa pracovnej zmluvy.

V prípade, že sa úraz stal bez vášho zavinenia a v dôsledku pracovného úrazu ste stratili zdravotnú spôsobilosť na vykonávanie doterajšej práce, vám zamestnávateľ:

  1. ponúkne inú vhodnú prácu, na vykonávanie ktorej ste zdravotne spôsobilý, a zodpovedá vašej kvalifikácii (§ 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce) alebo
  2. skončí s vami pracovný pomer (z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce).

Zamestnancovi vzniká nárok na 10-mesačné odstupné vtedy, ak s ním zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz.

V súvislosti s vašou otázkou ako môžete skončiť pracovný pomer zo strany zamestnanca so zachovaním nároku na odstupné Vám odporúčame navrhnúť zamestnávateľovi uzavretie dohody o skončení pracovného pomeru, v ktorej ako dôvod skončenia pracovného pomeru uvediete stratu spôsobilosti vykonávať doterajšiu prácu. K návrhu dohody priložíte lekársky posudok, ktorý potvrdí, že strata vašej zdravotnej spôsobilosti je dlhodobá.

Zamestnancovi, ktorému sa stal pracovný úraz jeho zavinením nárok na vyššie uvedené odstupné nevzniká.

Odpovedala: Miroslava Skičková, šéfka „Kobry“ na kontrolu nelegálneho zamestnávania z Národného inšpektorátu práce

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Pracovný úraz Výpoveď Odstupné Ukončenie pracovného pomeru Nárok na odstupné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy