Ukončenie práce: Najčastejšie otázky čitateľov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Jan Zemiar

Vy sa pýtate, my odpovedáme. Prinášame vám odpovede na najčastejšie kladené otázky na portáli KarieraInfo.sk z oblasti skončenia pracovného pomeru, výpovednej doby a skončenia pracovného pomeru dohodou. Krátke odpovede budeme postupne dopĺňať.

Online rozhovor

2014-10-07 11:27:53 - otázka od Čitateľ
Nastupujem na vysokú školu. V práci už nie som v skúšobnej dobe a preto som musel dať normálnu výpoveď ku dňu 30. septembra. Neexistuje nejaký zákon, ktorý hovorí o tom, ak nastupujem na vysokoškolské štúdium, tak môžem odísť kedykoľvek zo zamestnania, bez toho, aby som dostal penále?
Nie. Zamestnávateľ nemá povinnosť zamestnancovi vyhovieť a dohodnúť sa s ním. Dĺžka výpovednej doby a jej plynutie sú uvedené v článku Podmienky, kedy je možné mať dlhšiu výpovednú dobu. (http://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000171/1401707/Podmienky--kedy-je-mozne-mat-dlhsiu-vypovednu-dobu)
2014-10-07 11:29:10 - otázka od Čitateľ
Poslala som zamestnávateľovi Dohodu o skončení pracovného pomeru, no zamestnávateľ zásielku neobdržal. Zamestnávateľ mi oznámil, že ma bude informovať, či ma pustia skôr alebo až po dvojmesačnej výpovednej dobe. Ja som však už prijatá do nového zamestnania a neviem, aké mám dať v novej práci stanovisko.
Zamestnávateľ sa nemusí vyjadriť ani prijať návrh na skončenie pracovného pomeru dohodou, tak ako sme písali v článku Skončenie pracovného pomeru. Dohoda alebo výpoveď? Ak chcete skončiť pracovný pomer, dajte výpoveď ešte v tomto kalendárnom mesiaci. Doručiť výpoveď môžete aj osobne, na jednom exemplári si nechajte potvrdiť prevzatie. (http://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000171/1381527/Skoncenie-pracovneho-pomeru--Dohoda-alebo-vypoved-)
Viac o téme: Poradňa Čitateľ Čitatelia Skončenie pracovného pomeru Výpovedná doba Čitateľský problém
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy