Zamestnankyňa robí intrigy: Ako sa jej zbaviť?

Ak zamestnanec závažne poruší pracovnú disciplínu, môže  zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer. Ak zamestnanec závažne poruší pracovnú disciplínu, môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer. Zdroj: photl.com

Máme na pracovisku zamestnankyňu, s ktorou už nedokážeme vychádzať, z dôvodu šírenia intríg, poškodzovania dobrého mena zamestnávateľa a rozbíjania kolektívu. Taktiež začiatkom mesiaca neoprávnené čerpala týždňovú dovolenku, ktorá jej nebola schválená a bola upozornená slovne, že dovolenku si môže čerpať až od stredy (nie pondelku), nakoľko v pondelok bol zavádzaný nový systém a v utorok mala ako vedúca poradu v inom meste. Ako je možné takéhoto "nezdravého" zamestnanca prepustiť ihneď? A s akými následkami?

Poradňa:  Mnohé osobnostné  črty zamestnancov, ktoré pôsobia negatívne na  ostatných zamestnancov na pracovisku, nie sú dôvodom na skončenie pracovného pomeru a zamestnávateľ sa ich musí snažiť vyriešiť pohovorom so zamestnancom.

Ak konanie zamestnanca  porušuje pracovnú disciplínu u zamestnávateľa, môže byť dôvodom skončenia pracovného pomeru. Pojem pracovná disciplína nie je definovaná žiadnym zákonom, ale  možno povedať, že označuje súbor pravidiel a zásad správania u zamestnávateľa, ktoré je zamestnanec povinný dodržiavať. Základné povinnosti zamestnancov sú uvedené v Zákonníku práce a v súvisiacich  predpisoch, ďalšie konkretizácie zamestnávateľ môže uviesť v pracovnom poriadku.

Zákonník práce spája s porušením pracovnej disciplíny možnosť skončenia pracovného pomeru dvomi spôsobmi a to výpoveďou  alebo okamžitým skončením pracovného pomeru.

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny. Pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Rozlišovanie medzi závažným a menej závažný porušením pracovnej disciplíny  závisí od intenzity porušenia aj od konkrétnej prevádzky zamestnávateľa, na niektorých pracoviskách bude prísnejšie sledované nakladanie s informáciám, inde môže byť závažnejším konaním porušenie bezpečnosti dát a pod.

Zamestnávatelia zväčša uvádzajú aspoň príklady, ktoré konanie zamestnanca sa považuje za menej závažné a ktoré za závažné porušenie pracovnej disciplíny, v pracovnom poriadku. Porušením pracovnej disciplíny môže byť nedodržiavanie pracovného času, skoršie odchody, neskoré príchody, dlhé obedné prestávky, fajčenie na pracovisku, hrubé správanie sa voči kolegom a nadriadeným, používanie pracovných prostriedkov na súkromné účely.

Ak sa zamestnanec dopustí menej závažného porušenia pracovnej disciplíny, zamestnávateľ by mu mal jeho konanie písomne vytknúť a upozorniť ho na možnosť výpovede ak sa v priebehu šiestich mesiacov opäť poruší pracovnú disciplínu. Ak zamestnanec následne  počas šiestich mesiacov opäť poruší pracovnú disciplínu, môže dostať výpoveď, pričom pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.

Ak zamestnanec závažne poruší pracovnú disciplínu, môže  zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer. Tento spôsob skončenia pracovného pomeru  sa využíva  len v krajných prípadoch,  kedy zamestnanec poruší pracovnú disciplínu konaním vo veľkom rozsahu alebo veľmi intenzívne. Okamžité skončenie pracovného pomeru  musí byť písomné a zamestnávateľ tak môže urobiť iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, kedy sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka, kedy tento dôvod vznikol.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zamestnanec Prepustenie Zamestnávateľ Intrigy Prepúšťanie Zamestnankyňa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy