Môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer bez súhlasu?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Pracujem ako riaditelka MŠ a tohto času mám učiteľku, ktorá má pracovnú zmluvu uzatvorenú na dobu určitú – počas zastupovania MD a RD, tak to ma presne napísané. Môže s ňou zriadovateľ - zamestnávateľ skončiť pracovný pomer, ak s tým nesúhlasí? Kolegyňa, ktorú zastupuje sa ešte nevracia, ale starosta chce prijať hocijakú čo má strednú školu na jej miesto, aby jej nemusel toľko platiť.

Poradňa: Ak je pracovný pomer dojednaný na dobu určitú vymedzenú dátumom alebo určitou udalosťou, napr. počas trvania materskej a rodičovskej dovolenky osoby XY, pracovný pomer sa skončí uplynutím dojejdnanej doby. Predtým je možné so zamestnencom skončiť pracovný pomer len jedným zo spôsobov podľa Zákonníka prác, a to skončením v skúšobnej dobe, výpoveďou, okamžitým skončením alebo dohodou.

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe je možné len počas skúšobnej doby , ak bola táto dohodnutá so zamestnancom v pracovnej zmluve.

Okamžité skončenie pracovného pomeru je možné len výnimočne, a to v prípade, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu alebo bol odsúdený pre úmyselný trestný čin.

Zamestnávateľ  môže dať výpoveď len z určitých dôvodov, o ktorých sme podrobne písali v článku Výpoveď daná zamestnávateľom, t.j. dať výpoveď zamestnankyni len preto, že chcete prijať niekoho iného a lacnejšieho, nie je možné.  Ak zamestnávateľ dáva výpoveď z tzv. organizačných dôvodov, t.j. keď sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo z dôvodu nadbytočnosti, zamestnanec má nárok na odstupné, ak požiada o skončenie pracovného pomeru dohodou ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby, t.j. zamestnanec  alebo odpracuje výpovednú dobu alebo dostane odstupné.

Zamestnávateľ musí zamestnancovi výpoveď platne doručiť, zvyčajne na pracovisku; ak zamestnanec odmietne podpísať výpoveď, zamestnávateľ môže požiadať svedka, aby potvrdil, že zamestnanec odmietol výpoveď prevziať a aj týmto okamihom sa výpoveď považuje za doručenú. Zamestnávateľ môže okrem doručovania na pracovisku doručiť zamestnancovi výpoveď aj poštou ako zásielku určenú do vlastných rúk. Okamihom prevzatia, ako aj okamihom, kedy pošta vrátila zásielku ako nedoručiteľnú, sa výpoveď považuje za doručenú. Výpovedná doba začne následne plynúť od prvého dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca.

Zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď bez uvedenia dôvodu. Ak sa zanmestnávateľ rozhodne znížiť počet zamestnancov a v dôsledku organizačných zmien by sa zamestnankyňa stala nadbytočná a dostala výpoveď, vo vyššie uvedenom prípade by organizačnou zmenou zaniklo aj pôvodné pracovné mietso zamestnankyne, ktorú zastupuje. Okrem toho pripomíname, že zamestnávateľ, ktorý dal zamestnancovi výpoveď  z dôvodu nadbytočnosti (podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce) , nesmie počas dvoch mesiacov znovu utvoriť zrušené pracovné miesto a prijať po skončení pracovného pomeru na toto pracovné miesto iného zamestnanca. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Poradna Pracovný Pomer Ukončenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy