Môžem prestať chodiť do práce?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Našiel som si novú prácu a chcem odísť zo súčasného zamestnania čím skôr, ale zamestnávateľ odmieta dohodu a trvá na výpovednej lehote. Ja ale potrebujem odísť hneď. Čo sa mi môže stať, ak prestanem chodiť do práce? Budem musieť zamestnávateľovi niečo zaplatiť?

Poradňa:

Dodržiavanie pracovného času
Jednou zo základných povinností zamestnanca je povinnosť dodržiavať pracovný čas. Ak zamestnanec túto povinnosť nesplní, t.j. ak nechodí do práce alebo nedodržiava pracovný čas, jedná sa o porušenie pracovnej disciplíny a zamestnávateľ môže postupovať v súlade so Zákonníkom práce, ktorý mu umožňuje ukončiť pracovný pomer so zamestnancom v dôsledku takéhoto porušenia dvomi spôsobmi, a to výpoveďou alebo okamžitým skončením.

 Porušenie pracovnej disciplíny
V zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede. Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnávateľ kvalifikuje konanie zamestnanca ako menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže mu dať výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa končí až uplynutím výpovednej doby.

Závažné porušenie pracovnej disciplíny
Ak zamestnávateľ kvalifikuje konanie zamestnanca ako závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže so zamestnancom okamžite skončiť pracovný pomer podľa ustanovenia § 68 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce alebo môže dať zamestnancovi výpoveď. Zákon nekonkretizuje, ktoré konanie zamestnanca sa považuje za závažné a ktoré za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, toto rozlíšenie zamestnávatelia zväčša upravujú vo svojich interných predpisoch, najmä v pracovnom poriadku. Za závažné porušenie pracovnej disciplíny zamestnávatelia zvyknú považovať neospravedlnené zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny, takže ak prestanete chodiť do práce, s najväčšou pravdepodobnosťou s Vami zamestnávateľ ukončí pracovný pomer okamžite.

Ak zamestnanec prestane svojvoľne chodiť do práce a zamestnávateľ považuje konanie zamestnanca za závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže postupovať dvomi spôsobmi, a to: zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer so zamestnancom okamžite, vtedy pracovný pomer končí doručením oznámenia o okamžitom skončení, alebo zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer výpoveďou a v tom prípade pracovný pomer zaniká až uplynutím výpovednej doby.

Ak je daná výpoveď, či už zo strany zamestnanca alebo zamestnávateľa, a zamestnávateľ sa so zamestnancom písomne dohodli na peňažnej náhrade v sume priemerného zárobku za jeden mesiac, ak zamestnanec nezotrvá u zamestnávateľa aj počas plynutia výpovednej doby, zamestnávateľ má na túto sumu nárok.

Skončenie pracovného pomeru dohodou
Ak má zamestnanec záujem skončiť pracovný pomer čo najskôr, v prvom rade by mal požiadať zamestnávateľa o skočenie pracovného pomeru dohodou. Ak zamestnávateľ jeho žiadosti nevyhovie, zamestnanec môže dať výpoveď aj bez uvedenia dôvodu a pracovný pomer sa skončí uplynutí výpovednej doby. Dĺžka výpovednej doby závisí od toho, ako dlho ste u zamestnávateľa pracovali; ak dáva výpoveď zamestnanec, ktorý u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede pracoval menej ako jeden rok, jeho výpovedná lehota je jeden mesiac, ak pracoval u zamestnávateľa viac ako jeden rok, jeho výpovedná lehota je dva mesiace.

Ak má zamestnanec záujem skončiť pracovný pomer čo najskôr, v prvom rade by mal požiadať zamestnávateľa o skočenie pracovného pomeru dohodou. Na uzatvorenie takejto dohody zamestnanec nemá právny nárok. Zamestnanec môže dať výpoveď kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu a pracovný pomer sa skončí uplynutí výpovednej doby.

Zákonník práce dáva zamestnancovi možnosť skončiť pracovný pomer okamžite len vo výnimočných prípadoch, ak existujú vážne dôvody, a to:

a) podľa lekárskeho posudku zamestnanec nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,

b) zamestnávateľ zamestnancovi nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,

c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

Skončenie v skúšobnej dobe
Ďalším spôsobom, ako skončiť pracovný pomer rýchlo, je skončenie v skúšobnej dobe. Tento spôsobom môžu využiť zamestnanci (aj zamestnávatelia), ak v pracovnej zmluve bola skúšobná doba dojednaná. V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.

Pracovný posudok a potvrdenie o zamestnaní
Predtým, ako sa rozhodnete prestať chodiť od práce bez toho, aby ste najprv riadne ukončili pracovný pomer, uvedomte si, že v iných zamestnaniach môžu od vás vyžadovať pracovný posudok od predchádzajúceho zamestnávateľa.

Zamestnávateľ Vám totiž pri skončení pracovného pomeru je povinný vydať pracovný posudok do 15 dní odvtedy, ako oň zamestnanec požiada, najskôr však dva mesiace pred skončením pracovného pomeru. Pracovným posudkom, sú všetky písomnosti týkajúce sa hodnotenia práce zamestnanca, jeho kvalifikácie, schopností a ďalších skutočností, ktoré majú vzťah k výkonu práce.

Od pracovného posudku je potrebné odlíšiť potvrdenie o zamestnaní, často označované aj ako zápočtový list, ktoré je zamestnávateľ povinný vydať automaticky pri skončení pracovného pomeru a musí v ňom uviesť:

a) dobu trvania pracovného pomeru,

b) druh vykonávaných prác,

c) či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú zrážky, v čí prospech, v akej výške a v akom poradí je pohľadávka, pre ktorú sa majú zrážky ďalej vykonávať,

d) údaje o poskytnutej mzde za vykonanú prácu, o poskytnutej náhrade mzdy a náhrade za čas pracovnej pohotovosti, o zrazených preddavkoch na daň z príjmov a o ďalších skutočnostiach rozhodujúcich pre ročné zúčtovanie preddavkov na daň zo závislej činnosti a z funkčných požitkov a pre výpočet podpory v nezamestnanosti,

e) údaj o dohode o zotrvaní v pracovnom pomere u zamestnávateľa po určitú dobu, po vykonaní záverečnej skúšky alebo maturitnej skúšky, alebo po skončení štúdia, alebo prípravy na povolanie vrátane údaja o tom, kedy sa táto doba skončí,

f) údaj o poskytnutí odchodného

Ak zamestnanec s obsahom pracovného posudku alebo potvrdenia o zamestnaní nesúhlasí a zamestnávateľ ich na požiadanie zamestnanca neupraví alebo nedoplní, môže sa domáhať v lehote troch mesiacov odo dňa, keď sa o ich obsahu dozvedel, na súde, aby bol zamestnávateľ zaviazaný primerane ich upraviť.

Náhrada škody
Ako sme uvádzali na začiatku, základnou povinnosťou zamestnanca je povinnosť dodržiavať pracovný čas. Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Ak zamestnávateľovi vznikne škoda tým, že zamestnanec prestal chodiť do práce, môže od zamestnanca vyžadovať náhradu škody, a to až do výšky štvornásobku priemerného mesačného zárobku zamestnanca a ak bola škoda spôsobená úmyselne, môže zamestnávateľ okrem skutočnej škody požadovať aj náhradu ušlého zisku. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Okamžitá výpoveď
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy