Neplatnosť skončenia pracovného pomeru dohodou?

poradnaporadna

Dňa 31.05.2012 rozviazali s manželom pracovný pomer podľa § 60 ZP. Pracovná zmluva bola uzatvorená dňa 23.02. 2010 na dobu neurčitú. Citujem: „Spoločnosť X zastúpená Ing, YY, konateľom spoločnosti na jednej strane a na strane druhej môj manžel sa dohodli, že pracovný pomer uzavretý pracovnou zmluvou zo dňa 23.02.2010 sa končí dňom 31.05.2012. Dohoda bola vyhotovená dvojmo. Jedno vyhotovenie dostane pracovník a jedno zamestnávateľ. V Leviciach dňa 31.05.2012.“ Túto výpoveď mu dali podpísať 31.05.2012 o 13.30 hod. a pracovná zmena sa mu končí o 14.00 hod. Ústne mu bolo sľúbené odstupné vo výške dvoch mesiacov, ak odíde tzv. potichu, a že mu preplatia aj dovolenku. Manžel to pod nátlakom podpísal. Chcem vedieť, či sa dá takáto výpoveď napadnúť, pretože s tým nesúhlasí. Vravela som mu, že to nemal podpísať, ale už sa stalo. Pracoval ako zoraďovač, toto miesto sa ale neruší a ani nemal porušenie pracovnej disciplíny a ani preukázanú žiadnu chybu, ani žiadne kárne opatrenia. Prišlo síce k nejakému pochybeniu v práci, ale nebolo 100% dokázané pochybenie len zo strany môjho manžela.Čo môžme v tejto veci urobiť?

Poradňa: Podľa vyššie uvedeného znenia, zamestnávateľ navrhol zamestnancovi skončenie pracovného pomeru dohodou a zamestnanec s ním súhlasil, a to bez uvedenia dôvodu. V situácii, ak by zamestnanec odmietol podpísať dohodu, zamestnávateľ môže ukončiť pracovný pomer so zamestnancom len výpoveďou a tú môže dať len z zákonných dôvodov. Zamestnávateľ taktiež nemôže bezdôvodne dať zamestnancovi upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny, takéto upozornenia musia byť konkrétne a samozrejme musí sa zakladať na skutočnom porušení pracovnej disciplíny.

 

Dohoda o skončení pracovného pomeru je dvojstranný právny úkon, ktorým na základe zhodného prejavu vôle zamestnanca a zamestnávateľa dôjde k rozviazaniu pracovného pomeru ku dňu dojednanému v dohode. Dohoda o skončení pracovného pomeru sa uzatvára písomne, ale nedodržanie písomnej formy nespôsobuje neplatnosť dohody. V dohode musí byť uvedený dôvod, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien.

 

V prípade opísanom vyššie nie je uvedený dôvod skončenia pracovného pomeru a nie je zrejmé, že k skončeniu pracovného pomeru došlo z organizačných dôvodov (v takom prípade by si mohol zamestnanec vybrať, či odpracuje výpovednú dobu alebo či skončí pracovný pomer odstupným). Nárok na náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku má zamestnanec vždy pri skončení pracovného pomeru.

 

O neplatnosti skončenia pracovného pomeru dohodou môže rozhodnúť súd. Zamestnanec sa môže domáhať určenia neplatnosti dohody z titulu nedostatku vôle alebo omylu alebo ak bola dohoda uzatvorená pod vplyvom donútenia, pod nátlakom, musí však tieto skutočnosti preukázať. Neplatnosť skončenia pracovného pomeru môže zamestnanec uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

 

11.06.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Ukoncenie dohoda vypoved odstupne
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy