Mám nárok na odstupné pri výpovedi zo zdravotných dôvodov?

poradnaporadna

Som po vážnej operácií srdca. Momentálne som na PN. Podal som si žiadosť na Invalidný dôchodok. Po priznaní ID chcem ukončiť pracovný pomer. Ako mám postupovať aby som neprišiel o odstupné načo mám nárok podľa zákonníka práce. Vo firme pracujem viac ako päť rokov. Mám nárok na odstupné vo výške trojmesačného priemerného platu? Po ukončení PN ak doložím zamestnávateľovi potvrdenie od lekára že nemôžem vykonávať doterajšiu funkciu zo zdravotných dôvodov tak ako mám postupovať aby som neprišiel o odstupné. Dať výpoveď dohodou a uviesť dôvod výpovede alebo čakať či mi dá výpoveď firma. Chcem dosiahnuť len to čo mi patrí podľa zákona aby to firma nevyužila a nevyplatila mi odstupné.

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 55 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.

Ak zamestnanec zo zdravotných dôvodov dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, musí požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu.

Následne môžu vzniknúť dve situácie, kedy zamestnávateľ má pre zamestnanca vhodnú prácu a na túto ho preradí, ale zamestnávateľ nemá vhodnú prácu pre zamestnanca a vtedy mu nezostáva nič iné ako dať zamestnancovi výpoveď podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm.c ) Zákonníka práce , t.j. z dôvodu, že zamestnanec s vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, ktorá začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodu, že stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.

Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odstupné, ak sa pracovný pomer skončí dohodou okrem iného aj z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z vyššie uvedeného dôvodu, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť .Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne, že zamestnanec zotrvá v pracovnom pomere len časť výpovednej doby, zamestnancovi patrí pomerná časť odstupného.

Výška odstupného sa určuje podľa priemerného zárobku na pracovnoprávne účely, t.j. zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu v predchádzajúcom štvrťroku. Ak zamestnanec v tomto období nepracoval aspoň 22 dní alebo 170 hodín, používa sa namiesto priemerného zárobku pravdepodobný zárobok. Pravdepodobný zárobok sa zistí zo mzdy, ktorú zamestnanec dosiahol od začiatku predchádzajúceho štvrťroku alebo zo mzdy, ktorú by zrejme dosiahol. Priemerný a pravdepodobný zárobok sa zisťujú vždy 1.dňu v kalendárnom mesiaci.

Ak zamestnávateľ nekoná, t.j. ak zamestnávateľ zamestnanca do 15 dní od predloženia lekárskeho posudku nepreradil na inú pre neho vhodnú prácu, zamestnanec môže pracovný pomer skončiť okamžite, a to v zmysle ustanovenia § 69 ods. 1písm. a) Zákonníka práce. Právo okamžite skončiť pracovný pomer vzniká až po uplynutí 15 dní od predloženia lekárskeho posudku a ak zamestnávateľ zamestnanca nepreradil na inú prácu.

Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.

V tejto súvislosti upozorňujeme, že sa nejedná o výpoveď alebo o okamžité skončenie pracovného pomeru. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, presne uviesť dôvody okamžitého skončenia a musí ho v ustanovenej lehote doručiť zamestnávateľovi, inak je neplatné.

14.05.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Odstupne Zdravotne dovody invalid
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy