Okamžité skončenie pracovného pomeru

poradnaporadna

Zaujímalo by ma, či môže zamestnávateľ dať zamestnancovi okamžitú výpoveď pre porušenie pracovnej disciplíny podľa § 68 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce bez upozornenia a odstupného.

Poradňa: Spôsob skončenia pracovného pomeru, ktorého sa týka zákonné ustanovenie v čitateľskej otázke, sa nazýva okamžité skončenie pracovného pomeru. K takému spôsobu môže zamestnávateľ pristúpiť iba vtedy, ak zamestnanec bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin alebo ak porušil závažne pracovnú disciplínu. Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ urobiť písomne, musí v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musí ho v ustanovenej lehote doručiť zamestnancovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.

 

Zákonník práce umožňuje zamestnávateľom riešiť porušenia pracovnej disciplíny dvoma spôsobmi. V zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

 

Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnávateľ kvalifikuje konanie zamestnanca ako menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže mu dať výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede. Ak zamestnávateľ kvalifikuje konanie zamestnanca ako závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže so zamestnancom okamžite skončiť pracovný pomer podľa ustanovenia § 68 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce alebo môže dať zamestnancovi výpoveď. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa končí až uplynutím výpovednej doby.

 

Zákon nekonkretizuje, ktoré konanie zamestnanca sa považuje za závažné a ktoré za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, toto rozlíšenie zamestnávatelia zväčša upravujú vo svojich interných predpisoch, závažným porušením pracovnej disciplíny môže byť napr. konzumácia alkoholu na pracovisku, neospravedlnené zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny a pod.

 

V prípade okamžitého skončenia pracovného pomeru a ani v prípade výpovede danej z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny nevzniká nárok na odstupné.

 

26.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna 2012 Okamzite skoncenie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy