Odstupné pri zrušení podniku

poradnaporadna

V najbližších dňoch dostaneme výpoveď všetci zamestnanci podniku, nakoľko sa mení majiteľ podniku a vlastne zanikne starý podnik. Mali by sme dostať odstupné. Však následne nový vlastník si vyberie ľudí, ktorým dá prácu. Mám nárok na odstupné, ak ma následne zamestná do novej firmy? Alebo to nemá vplyv na túto skutočnosť? A ešte prosím , ako je to s odstupným pri výpovedi v skúšobnej dobe?

Poradňa: Podľa právnej úpravy platnej od 1.9.2011 je zrušený súbeh výpovednej doby a odstupného.

Ak dostane zamestnanec výpoveď z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, alebo ak sa zamestnanec stane nadbytočný z dôvodu organizačných zmien ( t.j. z dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a ) alebo b) Zákonníka práce), zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patri odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. Ak zamestnanec nepožiada o skončenie pracovného pomeru dohodou a zostane u zamestnávateľa pracovať počas celej výpovednej doby, po skončení pracovného pomeru nedostane odstupné.

 

Ak zamestnanec po skončení pracovného pomeru nastúpi opäť k tomu istému zamestnávateľovi alebo k jeho právnemu nástupcovi do pracovného pomeru pred uplynutím času určeného podľa poskytnutého odstupného, je povinný vrátiť odstupné alebo jeho pomernú časť, ak sa so zamestnávateľom nedohodne inak.

 

Upozorňujeme, že právnym nástupcom zamestnávateľa nie je ten, kto podniká v rovnakých priestoroch, k právnemu nástupníctvu zamestnávateľa môže dôjsť rozdelením, splynutím, zlúčením. Odstupné nepatrí zamestnancovi, u ktorého pri organizačných zmenách alebo racionalizačných opatreniach dochádza k prechodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov na iného zamestnávateľa, t.j. ak pôvodný a nový zamestnávateľ uzatvoria dohodu o prechode práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov na nového zamestnávateľa.

02.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Odstupne
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy