Môže mi zamestnávateľ brániť v skončení pracovného pomeru?

vypovedvypoved

V podniku pracujem piaty mesiac, dal som výpoveď a výpovedná doba mi začína plynúť od 1. decembra. Majster mi tvrdí, že ma možno nepustia k 31.12., že do mňa investovali, lebo ma školili na stroj, ale nič som nepodpisoval ani som sa inak nezaväzoval. Má zamestnávateľ nejakú možnosť zadržať ma v jeho zamestnaní? Môžem sa niekde odvolať, keby k tomu došlo?

Poradňa: Podľa údajov v otázke predpokladáme, že pracovný pomer trvá menej ako jeden rok a zamestnanec doručil výpoveď zamestnávateľovi v priebehu novembra, takže výpovedná doba začne plynúť od 1.12.. V zmysle ustanovenia § 62 Zákonníka práce, výpovedná doba je jeden mesiac. Pracovný pomer je skončený uplynutím výpovednej doby, t.j. k 31.12.2011.

 

Ako sa uvádza v čitateľskej otázke, zamestnanec so zamestnávateľom neuzatvorili žiadnu dohodu, z ktorej by mohol vyplývať nárok zamestnávateľa na náhradu prípadných školení na získanie teoretických znalostí a praktických zručností potrebných na výkon práce.

 

Takýto nárok zvyčajne zamestnávateľovi vyplýva z dohody, ktorou sa zamestnávateľ zaväzuje umožniť zamestnancovi zvýšenie kvalifikácie poskytovaním pracovného voľna, náhrady mzdy a úhrady ďalších nákladov spojených so štúdiom, a zamestnanec sa zaväzuje zotrvať po skončení štúdia u zamestnávateľa určitý čas v pracovnom pomere alebo mu uhradiť náklady spojené so štúdiom, a to aj vtedy, keď zamestnanec skončí pracovný pomer pred skončením štúdia.

Dohoda sa musí uzatvoriť písomne, inak je neplatná. Dohoda musí obsahovať druh kvalifikácie a spôsob jej zvýšenia, študijný odbor a označenie školy, dobu, po ktorú sa zamestnanec zaväzuje zotrvať u zamestnávateľa v pracovnom pomere, druhy nákladov a ich celkovú sumu, ktorú bude zamestnanec povinný uhradiť zamestnávateľovi, ak nesplní svoj záväzok zotrvať u neho v pracovnom pomere počas dohodnutej doby.

 

Ako sme uviedli vyššie, pracovný pomer skončí na základe výpovede zamestnanca k 31.12. a podľa skutočností uvádzaných v otázke zamestnávateľ nemá nárok na náhradu nákladov na školenia alebo výcvik, ktorý zamestnancovi poskytol.

 

Pri skončení pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní, v praxi často nazývané aj ako zápočtový list a a uviesť v ňom najmä dobu trvania pracovného pomeru, druh vykonávaných prác, či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú zrážky, údaje o výške mzdy, o zrazených preddavkoch na daň z príjmov a údaje potrebné pre výpočet podpory v nezamestnanosti.

 

Okrem toho, ak zamestnanec zamestnávateľa požiada, zamestnávateľ je povinný vydať zamestnancovi pracovný posudok a to do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca. V pracovnom posudku uvedie skutočnosti týkajúce sa kvalifikácie zamestnanca, jeho schopností a ďalších skutočností, ktoré majú vzťah k výkonu práce. Zamestnanec má právo nahliadnuť do osobného spisu a robiť si z neho výpisy, odpisy a fotokópie.

 

12.12.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy