Výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh

poradnaporadna

Momentálne som asi piaty deň na PN-ke, som zamestnaná u jedného zamestnávateľa už 3 roky, na neurčitý čas. Počas posledného obdobia sa mi zhoršil zdravotný stav, nakoľko pracujem v klíme celých 8 a viac hodín a bývam často chorá, čím som musela ísť dvakrát po sebe na PN-ku. Po návrate z nej mi ponúkli prácu, ktorá mi môj zdravotný stav ešte zhoršuje, kde som donútená byť znova na PN. Zamestnávateľ sa dal počuť, že po návrate z PN-ky mi dá výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh. V zmluve mám uvedenú dvojmesačnú výpovednú lehotu. Má na to právo?

Poradňa: Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď , ak zamestnanec neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil. Ak je daná výpoveď z uvedeného dôvodu, zamestnanec nemá nárok na odstupné a pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, ktorá je dva mesiace, pokiaľ pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval viac ako jeden rok.

 

Ako vyplýva z uvedeného, predtým , ako Vám zamestnávateľ doručí výpoveď z uvedeného dôvodu, musí Vás najprv upozorniť na neuspokojivé plnenie úloh dať Vám primeraný čas na nápravu.

 

Vzhľadom na opakované práceneschopnosti by ste mali uvažovať o riešení pracovných podmienok práve tak, aby ste nemuseli zo zdravotných dôvodov zostávať PN, mohli chodiť do práce a tak by ste mali možnosť zamestnávateľovi preukázať, že Vaše pracovné úlohy plníte na dostatočnej úrovni. Zamestnávateľ Vás musí zaradiť na výkon práce, ktorá zodpovedá Vašej zdravotnej spôsobilosti.Ak zamestnanec vykonáva prácu, ktorá nie je zo zdravotných dôvodov pre neho vhodná, môže požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu a svoju žiadosť musí podložiť aj lekárskym posudkom. Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva, ako aj v prípade, ak zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu. Dlhodobo nepriaznivým zdravotným stav zamestnanca je stav, ktorý zamestnancovi spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou a ktorý má trvať dlhšie ako jeden rok.

 

Ak nemožno dosiahnuť účel preradenia preradením zamestnanca v rámci pracovnej zmluvy, môže zamestnávateľ preradiť zamestnanca v týchto prípadoch po dohode aj na prácu iného druhu, ako bol dohodnutý v pracovnej zmluve. Práca, na ktorú zamestnávateľ preraďuje zamestnanca, musí zodpovedať zdravotnej spôsobilosti zamestnanca a byť vhodná vzhľadom na schopnosti a kvalifikáciu zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať so zamestnancom dôvod preradenia na inú prácu a dobu, počas ktorej má preradenie trvať.

 

Ak Vás zamestnávateľ do 15 dní od predloženie lekárskeho posudku nepreradil na inú vhodnú prácu, vtedy môžete pracovný pomer okamžite skončiť, t.j. ak podľa lekárskeho posudku nemôžete ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ Vás nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre Vás vhodnú prácu. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musí v ňom uviesť dôvod a doručiť zamestnávateľovi.

 

02.11.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Pn Vypoved Kariera2011 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy