Skončenie pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov

poradnaporadna

Moja mama má problém, ktorý nevieme doriešiť, preto sa obraciam na vás a prosím o skorú odpoveď. Mama pracuje vo firme viac ako 2 roky. Majitelia firmy jej spôsobili obrovské psychické problémy, ktoré si liečila spolu so psychiatrom cca 2 mesiace. Mama má pred majiteľmi strach. Na základe jej stavu jej obvodný lekár napísal lekársku správu, kde nedoporučuje jej prácu na tomto pracovisku. Napísala Zrušenie pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov na základe parag. 69 ods. 1 Zákonníka práce k 31. 8. 2011. Jej PN trvala tiež do tohto dátumu. firma nám odovzdala dňa 31.8. súhlas so zrušením prac. pomeru podľa tohto paragrafu a dostali sme zápočtový list. ale dňa 1.9. 2011 jej bol doručený na podpis Nesúhlas s rozviazaním prac.pomeru dátumovaný k 31. 8. 2011, kde píšu, že ju preraďujú na ľahšiu prácu a dňa 5.9.2011 čakajú jej nástup do práce. Prosím pomôžte, moja mama sa s majiteľmi už viac nesmie stretnúť, neviem si ani predstaviť ako a či by to jej psychika ešte zniesla.

Poradňa: V tomto prípade sa domnievame, že neboli dané dôvody na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca. V zmysle ustanovenia § 55 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.

 

Ak sú teda zdravotné problémy potvrdené lekárskym posudkom, z ktorého vyplýva, že zamestnanec zo zdravotných dôvodov dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, zamestnankyňa môže požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu. Následne, ak zamestnávateľ zamestnanca do 15 dní od predloženia posudku nepreradil na inú pre neho vhodnú prácu zamestnanec môže pracovný pomer skončiť okamžite, a to v zmysle ustanovenia § 69 ods. 1písm. a) Zákonníka práce. Právo okamžite skončiť pracovný pomer vzniká až po uplynutí 15 dní od predloženia lekárskeho posudku a ak zamestnávateľ zamestnanca nepreradil na inú prácu.

 

Podľa opisu v čitateľskej otázke neboli dané dôvody na okamžité skončenie pracovného pomeru a pokiaľ zamestnávateľ preradil zamestnankyňu na inú prácu, zamestnávateľ splnil svoju povinnosť a zamestnankyňa je povinná do práce nastúpiť. Práca, na ktorú je zamestnankyňa preradená musí zodpovedať zdravotnej spôsobilosti zamestnankyne ako aj jej schopnostiam, praxi a kvalifikácii.

 

Ak bude zamestnankyňa preradená na inú prácu, ale ani po preradení nebude chcieť v zamestnaní zotrvať, môže prípadne dať zamestnávateľovi výpoveď, pričom sa jej pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej doby. Ak lekár uzná zamestnankyňu za práceneschopnú aj počas plynutia výpovednej lehoty, výpovedná lehota bude plynúť aj počas trvania PN a pracovný pomer sa tak skončí uplynutím lehoty počas PN.

 

14.09.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Okamzita Zdravotne dovody
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy