Skončenie pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov

poradnaporadna

Chcem sa informovať u Vás o ďalší postup pri rozviazaní prac.pomeru zo zdravotných problemov. Som na PN, k 4.októbru 2011 to bude rok, vo firme som zamestnaná, v septembri 2011 bude tomu 6 rokov, požiadala som si o invalidný dôchodok, nakoľko mám vážne psych. problémy a liečim sa už niekoľko rokov. Prácu vo firme už nezvládnem, no prestup na inú ľahšiu nie je možný. Mám nárok na odstupné a podľa akého paragrafu mám rozviazať prac. pomer zo zdrav. problémov?

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 55 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.

 

Ak sú teda zdravotné problémy pisateľky potvrdené lekársky posudkom, z ktorého vyplýva, že zamestnanec zo zdravotných dôvodov dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, zamestnankyňa môže požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu. Následne, ak zamestnávateľ zamestnanca do 15 dní od predloženia posudku nepreradil na inú pre neho vhodnú prácu zamestnanec môže pracovný pomer skončiť okamžite, a to v zmysle ustanovenia § 69 ods. 1písm. a) Zákonníka práce. Právo okamžite skončiť pracovný pomer vzniká až po uplynutí 15 dní od predloženia lekárskeho posudku a ak zamestnávateľ zamestnanca nepreradil na inú prácu.

 

Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.

 

V tejto súvislosti upozorňujeme, že sa nejedná o výpoveď alebo o okamžité skončenie pracovného pomeru. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, presne uviesť dôvody okamžitého skončenia a musí ho v ustanovenej lehote doručiť zamestnávateľovi, inak je neplatné.

 

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

03.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dôchodok Invalid Kariera2011 Ukoncenie pracovneho pomeru zo zdravotnych problemov
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy