Zmeny u zamestnávateľa a výpoveď zamestnancovi

poradnaporadna

Pracujem v jednej firme od r.1975. V súčasnej dobe prebieha vo firme transformácia na menšie akciové spoločnosti a asi z tohto dôvodu mi chcú dať výpoveď. Chcel by som vedieť ako môže postupovať firma, keď som od konca marca PN. A transformácia ma prebehnúť 1.7. 2011.Zaujimalo by ma načo mam podľa Zákonníka práce nárok.

Poradňa: Podľa opisu situácie v otázke nášho čitateľa nevieme určiť, či zamestnávateľská spoločnosť úplne zanikne, prípadne zanikne jej časť ( § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce) alebo len v spoločnosti dôjde k organizačným zmenám ( § 63 ods. 1 písm. b Zákonníka práce) . Jedna aj druhá skutočnosť sú výpovedným dôvodom zo strany zamestnávateľa, ale v situácii opísanej vyššie je potrebné poznať konkrétny stav, lebo zamestnanec je PN. Čas, kedy je zamestnanec uznaný za práceneschopného, je totiž ochrannou dbou, kedy platí zákaz výpovede a zamestnancovi nemožno dať v tomto čase výpoveď. Zákaz výpovede ale neplatí, ak sa zrušuje zamestnávateľ alebo jeho časť ( § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce), t.j. v takomto prípade je možné dať zamestnancovi výpoveď aj počas PN.

 

Ak sa zamestnanec má stať nadbytočným v dôsledku organizačných zmien ( § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce) je možné mu dať výpoveď až po ukončení PN. V jednom aj druhom prípade, ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby a zamestnanec má nárok na odstupné. Viac o výpovedi danej zamestnancovi sme písali napríklad v článku Organizačné zmeny u zamestnávateľa.

 

09.06.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Organizacne zmeny
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy