Radíme: Čo robiť, v prípade zníženia mzdy alebo jej nevyplácania

Dojednanie o zmene mzdy je súčasťou pracovnej zmluvy a pokiaľ so zmenou nesúhlasíte, nemusíte ju podpísať.Dojednanie o zmene mzdy je súčasťou pracovnej zmluvy a pokiaľ so zmenou nesúhlasíte, nemusíte ju podpísať. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnávateľ dopláca mzdu na ruku, nevypláca nadčasy ani prácu cez víkend alebo sviatok. Žiada odo mňa, aby som podpísal zníženie mzdy. Aj vy máte podobné problémy v zamestnaní? Poradíme vám, aké ďalšie kroky môžete podniknúť.

 

Pre zamestnancov

Zamestnávateľ nám dáva oficiálne minimálnu mzdu a zvyšok nám dopláca na ruku. Je toto legálny spôsob vyplácania miezd? Ďalej vôbec nechce platiť nadčasy ani príplatky za nočnú a víkendovú prácu a ani štátne sviatky. Pracovníci tu majú mesačne aj viac ako 230 hodín.

Takýto spôsob vyplácania miezd nie je v súlade so zákonom a je možné  podať podnet alebo sťažnosť na príslušný inšpektorát práce. Sťažnosť nemožno podať anonymne, t.j. stále je  v nej nutné uviesť, kto ju podáva, ale môžete požiadať, aby pri vybavovaní sťažnosti bola  vaša totožnosť utajená.

Zamestnávateľ mi plánuje znížiť mzdu a žiada ma o podpis. Ako postupovať a čo ma s najväčšou pravdepodobnosťou čaká, ak by som odmietol podpísať? Dôvodom zníženia mzdy je fakt, že firma nemá dosť projektov a práce pre zamestnancov.

Dojednanie o zmene mzdy je súčasťou pracovnej zmluvy a pokiaľ so zmenou nesúhlasíte, nemusíte ju podpísať. Okrem toho, ak  zamestnávateľ nemá dosť práce pre zamestnancov, iba zníženie mzdy to pravdepodobne nevyrieši. Stále je otázne, či bude mať pre zamestnancov prácu. Ak nie, môže vykonať organizačnú zmenu, v dôsledku ktorej sa niektorí zamestnanci stanú nadbytočnými. Nadbytočnosť je dôvodom výpovede zo strany zamestnávateľa. V takomto prípade má zamestnanec nárok na odstupné, ak pracovný pomer trval najmenej dva roky.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Pre zamestnávateľov

Ak nový zamestnanec nastúpil do práce v októbri, na koľko „péčiek“ má do konca roka nárok? Tiež sa počíta alikvotná časť ako pri dovolenke? Nie je nám známe, koľko vyčerpal v predchádzajúcom zamestnaní a už v priebehu tohto mesiaca použil 2,5 dňa.   

Najprv je potrebné určiť, o aké „ péčko „ teda prekážku v práci ide. Zamestnávateľ môže určiť, že ak pracovný pomer zamestnanca vznikol v priebehu kalendárneho roka, pracovné voľno s náhradou mzdy na ošetrenie u lekára alebo na sprevádzanie rodinného príslušníka k lekárovi sa poskytne v rozsahu najmenej jednej tretiny nároku za kalendárny rok za každú začatú tretinu kalendárneho roka trvania pracovného pomeru. Tento nárok sa zaokrúhli na celé kalendárne dni nahor. Čerpanie „péčiek“ u bývalého zamestnávateľa sa nikdy  neberie do úvahy.

Viac o téme: Poradňa Zamestnanec Mzda Výplata Zníženie Nevyplatenie Radíme
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy