Zamestnávateľ nevyplatil mzdu. Ako postupovať ďalej?

Ak zamestnávateľ nevyplatil mzdu ani po zistení inšpektorátu práce, obráťte sa opäť na IP.Ak zamestnávateľ nevyplatil mzdu ani po zistení inšpektorátu práce, obráťte sa opäť na IP. Zdroj: photl.com

Môj otec pracoval vo firme s funkciou stolár a dodnes mu nebola vyplatená mzda vo výške 2550 € za 6 mesiacov z roku 2011/2012. Bol písaný aj podnet na inšpektorát práce, ktorý sa tým následne zaoberal. Prišlo nám vyrozumenie, že zamestnávateľ len nepriradil pracovnému miestu stupeň, v súlade s charakteristikami stupňov náročnosti pracovných miest . A tým zamestnávateľ porušil ustanovenie zákonníka práce. Ohľadom vyplatenia mzdy zamestnávateľ vraj podložil doklady, že za rok 2011 /2012 bola mzda v plnej výške vyplatená. A rada by som teraz zistila, že ako máme postupovať ďalej, keď otcovi na účet žiadne peniaze neprišli a ani si výpis z účtu nevyžiadali. Čo ďalej? Keďže ani žiadne podnety od otca nepreberali.

Poradňa: Ak zamestnanec tvrdí, že mu nebola vyplatená mzda, ale zamestnávateľ podľa zistení inšpektorátu práce mzdu vyplatil, v prvom rade by sme navrhovali informovať sa ďalej na inšpektoráte akými dokladmi zamestnávateľ preukázal splnenie svojej povinnosti.  Existuje aj možnosť, že zamestnávateľ poslal mzdu prevodným príkazom na účet v banke, v takomto prípade bude potrebné reklamovať úhradu v banke.

Rozhodnutie inšpektorátu práce, aj keby uložil zamestnávateľovi povinnosť doplatiť zamestnancovi mzdu, však nemožno vymáhať formou výkonu rozhodnutia, t.j. exekúciou. Exekučným titulom , t.j, dokladom, na základe ktorého je možné uspokojiť pohľadávku zamestnanca voči zamestnávateľovi, je právoplatný súdny rozsudok.

Ak sa zamestnanec rozhodne vymáhať nevyplatenú mzdu na súde, doporučujeme postupovať tak, ako sme písali napr. v článku Nevyplatenie mzdy zamestnávateľom a práva zamestnanca. Zamestnanec môže podať na súd žalobu alebo návrh na vydanie platobného rozkazu (tlačivo vydané Ministerstvom spravodlivosti SR. Súd vydá platobný rozkaz voči dlžníkovi v lehote 10 pracovných dní od zaplatenia súdneho poplatku. Ak dlžník podá odpor alebo ak sa nepodarí platobný rozkaz dlžníkovi doručiť, súd nariadi pojednávanie. Súčasne s podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu alebo s podaním žaloby môže zamestnanec (navrhovateľ) požiadať aj o oslobodenie od súdneho poplatku, ak to jeho pomery odôvodňujú.

Súd vydá platobný rozkaz na zaplatenie určitej sumy na základe skutočností uvádzaných navrhovateľom (zamestnancom).  Voči takémuto platobnému rozkazu môže odporca (zamestnávateľ) podať odpor, ktorý musí odôvodniť.  Ak je voči platobnému rozkazu podaný odpor, súd nariadi pojednávanie. V rámci odôvodnenia odporu alebo pri pojednávaní súd skúma, či zamestnávateľ uhradil mzdu a tzv. dôkazné bremeno je na zamestnávateľovi, aby relevantne a vierohodne preukázal, že mzda bola poslaná na účet zamestnanca alebo že mu bola vyplatená iným spôsobom dohodnutým v pracovnej zmluve.

Bezplatnú právnu pomoc poskytuje Centrum právnej pomoci na základe žiadosti. Ak žiadateľ spĺňa podmienky na poskytnutie pomoci, centrum mu môže poskytnúť bezplatné právne poradenstvo a prípadne aj zastupovanie právnikom na súde.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Mzda Výplata Mzdy Nevyplatenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy