Zamestnávateľ ma podozrieva z krádeže. Nevyplatil mi mzdu

Živnostník a odberateľ sa riadia Obchodným alebo Občianskym zákonníkom.Živnostník a odberateľ sa riadia Obchodným alebo Občianskym zákonníkom. Zdroj: photl.com

Zamestnávateľ mi nedal výplatu preto, že v závode došlo ku krádeži. Pracuje tu okolo 60 ľudí a ja som bol asi pred rokom podmienečne odsúdený za krádež, ale s fabrikou to nemá nič spoločné. Zamestnávateľ sa dozvedel, že som mal v minulosti na svedomí krádeže, a tak ma okamžite prepustil a neposlal mi výplatu. Robil som na živnosť, dlží mi cca 1000 eur.

Poradňa: Právny vzťah medzi živnostníkom  a objednávateľom prác sa nespravuje Zákonníkom práce, ale postup vymáhania  mzdy alebo inej peňažnej pohľadávky  je  podobný ako pri vymáhaní nevyplatenej mzdy. Ak nie je živnostníkovi uhradená odmena, nemôže sa  obrátiť  na inšpektorát práce s podnetom alebo sťažnosťou ani na políciu s trestným oznámením z dôvodu nevyplatenia mzdy.  Ak  sa živnostník rozhodne vymáhať svoje nároky súdnou cestou,  tento postup sme podrobnejšie opisovali v tomo článku.

Nezaplatená odmena za prácu, ktorú živnostník odpracoval pre odberateľa prác, je peňažnou pohľadávkou a platí pri nej rovnako ako pri nezaplatenej mzde, že živnostník môže požadovať aj zaplatenie úrokov z omeškania. V prípade, ak na mieste výkonu práce došlo ku krádeži, nemôže odberateľ prác  (zamestnávateľ) zadržiavať odmenu len z toho dôvodu, že jeho dodávateľ bol v minulosti trestaný pre podobný delikt. Taktiež je otázne, či odberateľ bol oprávnený okamžite ukončiť zmluvný vzťah s dodávateľom a posúdenie závisí od konkrétnej dohody, ktorú zmluvné strany uzatvorili.

V pracovnoprávnych vzťahoch, ktoré sa riadia Zákonníkom práce, dôvody výpovede, splatnosť mzdy a ostatné podmienky výkonu práce vyplývajú zo Zákonníka práce. V prípade, ak živnostník uzatvorí zmluvu s odberateľom, jedná sa o právny vzťah,  ktorý sa  riadi Obchodným alebo Občianskym zákonníkom,  podľa toho,  čo je obsahom dojednania, môže sa jednať o rôzne typy zmlúv podľa jedného z vyššie uvedených  zákonov alebo môžu zmluvné strany uzatvoriť aj zmluvu, ktorá nie je upravená ako zmluvný typ v zákone. 

Živnostníci si v zmluvách musia dávať pozor najmä na spôsob dojednania odmeny, jej splatnosť, podmienky, za ktorých im vzniká nárok na odmenu a v neposlednom rade aj podmienky skončenia právneho vzťahu, aby sa im nestalo, že odberateľ vypovie zmluvu a tým sa zmluva a ich výkon prác okamžite skončí  a oni tým neočakávane stratia zdroj príjmu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Mzda Výplata Nevyplatenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy