Môže zamestnávateľ stiahnuť zo mzdy peniaze vyplatené navyše?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Zamestnávateľ poslal zamestnancom dohodu o zrážkach zo mzdy (nepodpísanú a neopečiatkovanú). Peniaze nám boli zaplatené dvakrát za nadčas za tri mesiace. V prípade podpísania dohody sme povinný peniaze vrátiť, avšak zatiaľ som dohodu nepodpísal a neodoslal naspäť do centrály firmy. Aj napriek tomu mi bola suma strhnutá z výplaty. Chcem sa opýtať, či je to v súlade so Zákonníkom práce, aby mi niekto siahal na výplatu, keď som ešte nič nepodpísal. Ako ďalej postupovať?

Poradňa:   Zamestnávateľ môže zo mzdy zamestnanca vykonať zrážky poistného na sociálne poistenie, preddavkov poistného na verejné zdravotné poistenie, nedoplatku z ročného zúčtovania preddavkov na verejné zdravotné poistenie. Okrem týchto zrážok, zamestnávateľ môže zraziť zo mzdy zamestnanca:

a) preddavok na mzdu, ktorý je zamestnanec povinný vrátiť preto, že neboli splnené podmienky na priznanie tejto mzdy,

 b) sumy postihnuté výkonom rozhodnutia nariadeným súdom alebo správnym orgánom,

 c) peňažné tresty a pokuty, ako aj náhrady uložené zamestnancovi vykonateľným rozhodnutím príslušných orgánov,

 d) neprávom prijaté sumy dávok sociálneho poistenia a dôchodkov starobného dôchodkového sporenia alebo ich preddavky, štátnych sociálnych dávok, dávok v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi, peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, ak je zamestnanec povinný ich vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa osobitného predpisu,

 e) nevyúčtované preddavky cestovných náhrad,

 f) náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo jej časť, na ktorú zamestnanec stratil nárok alebo mu nárok nevznikol,

 g) náhradu mzdy za dovolenku, na ktorú zamestnanec stratil nárok, prípadne na ktorú mu nárok nevznikol,

 h) sumu odstupného alebo jeho časť, ktorú je zamestnanec povinný vrátiť.

Iné zrážky ako tie, ktoré sú uvedené v zákone, môže zamestnávateľ zraziť len so súhlasom zamestnanca.  Vrátene neprávom vyplatených súm môže zamestnávateľ od zamestnanca požadovať, ak zamestnanec vedel alebo musel z okolností predpokladať, že ide o sumy nesprávne určené alebo omylom vyplatené, a to v lehote do troch rokov od ich výplaty. Ak zamestnanec nepoukáže alebo nevráti takéto neoprávnene poskytnuté plnenia dobrovoľne,napr.  poukázaním na účet zamestnávateľa alebo dohodou o zrážke zo mzdy,  zamestnávateľ sa môže ich vyplatenia domáhať aj súdnou cestou.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy