Doklad o prevzatí nevyplatenej mzdy

poradnaporadna

Bývalý zamestnávateľ ma prepustil a vyžaduje odo mňa odškodnenie. Ja som podal podnet na Inšpektorát práce z dôvodu nevyplatenia mzdy ani diéty. Spätne mi prišla odpoveď, že zamestnávateľ predložil mnou podpísané doklady o vyplatení týchto súm. Nakoľko ja som žiadnu výplatu nedostal, domáhal som sa, aby mi vydal kópie tých výdavkových dokladov. On sa mi vyhovára na to, že on mi dal tie kópie pri podpisovaní. Jeho firma dosť značnú dlžobu a domnievam sa, že na úkor mňa sa chce obohatiť. Akým spôsobom by som si mohol vyžiadať od neho tie kópie? Nakoľko na doručenú poštu mi nereagoval ani po mesiaci. Odporučili podať trestné oznámenie, ale neviem či je to dobrý nápad, či sa to nejako nedá inou cestou. V telefóne sa mi vyhovára na to, že na aké účely to potrebujem, kópiu by som mal mať ja. Jednoducho hocičo povie, len aby tie kópie nemusel vydať. Podľa zákonníka mám právo si vypýtať kópiu dokladu, na ktorom figuruje moje meno a podpis.

Poradňa: Mzda sa vypláca v pracovnom čase na pracovisku, ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodli inak, napr. na vyplácaní mzdy na bankový účet zamestnanca.

 

Pri vyúčtovaní mzdy je zamestnávateľ povinný zamestnancovi vydať doklad obsahujúci najmä údaje o jednotlivých zložkách mzdy, o jednotlivých plneniach poskytovaných v súvislosti so zamestnaním, o vykonaných zrážkach zo mzdy a o celkovej cene práce. Tento doklad, v praxi nazývaný aj výplatná páska, sa poskytuje písomne alebo v elektronickej forme.

 

Zákon nestanovuje, že pri odovzdávaní mzdy, ak sa mzda nepoukazuje na účet, musí zamestnávateľ vyhotovovať písomný záznam ani nestanovuje povinnosť kópiu takéhoto záznamu odovzdať zamestnancovi.

 

Ak zamestnávateľ tvrdí, že zamestnancovi mzdu vyplatil, ale zamestnanec tvrdí opak, môže sa zamestnanec domáhať vyplatenia mzdy súdnou cestou a to alebo formou platobného rozkazu/žaloby alebo formou trestného oznámenia; viac informácií k tejto téme je uvedených v článku Ako vymáhať nevyplatenú mzdu.  

 

15.06.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Nevyplatenie mzdy doklad
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy