Práca nadčas a nevyplatenie mzdy

poradnaporadna

U bývalého zamestnávateľa som v zmysle podanej výpovede mala ukončiť pracovný pomer k 29.2.2012. Zamestnávateľ ma požiadal o ukončenie PP dohodou ku dňu 5.3.2012, nakoľko v dňoch 3.-4.3.2012 sa mala konať inventúra (počas víkendu), na ktorej som sa mala zúčastniť. Predtým bolo povedané, že inventúra bude zamestnancom riadne preplatená. Vo výplatnej páske však tieto hodiny neboli preplatené. Na otázku, prečo neboli hodiny preplatené bolo povedané, že nikomu sa hodiny nepreplácali, lebo inventúra nedopadla uspokojivo. Má na takýto postup zamestnávateľ nárok? Je mi jasné, že sa mi neoplatí vymáhať ušlú mzdu za 2 dni, čo predstavuje zhruba 22 hodín súdnou cestou. Môžem nejakým spôsobom vyzvať bývalého zamestnávateľa, napr. listom s odvolaním sa na nejaké paragrafy (neviem aké) o dodatočné vyplatenie mzdy?

Poradňa: Ak sa inventúra konala mimo pracovného času, je možné ju považovať za prácu nadčas v zmysle ustanovenia § 97 Zákonníka práce, za ktorú má zamestnanec v zmysle ustanovenia § 121 Zákonníka práce nárok na dosiahnutú mzdu a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 25% jeho priemerného zárobku. Konkrétne znenie uvedených zákonných ustanovení je zverejnené na aktuálnom znení Zákonníka práce platného od 1.9.2011.

 

V zmysle ustanovenia § 150 ods. 2 Zákonníka práce, zamestnanci, ktorí sú poškodení porušením povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov, môžu podať sťažnosť na príslušnom orgáne inšpekcie práce. Miestna príslušnosť sa určuje na základe sídla zamestnávateľa.

 

Ak zamestnávateľ nesplní dobrovoľne svoju povinnosť vyplatiť zamestnancovi dlžnú mzdu, okrem žaloby resp. návrhu na vydanie platobného rozkazu sa môžete obrátiť aj na políciu. Podľa § 214 Trestného zákona, nevyplatenie mzdy a odstupného zakladá trestnoprávnu zodpovednosť štatutárneho orgánu právnickej osoby alebo fyzickej osoby zamestnávateľa, ak v deň ich splatnosti mal peňažné prostriedky na výplatu mzdy alebo odstupného, ktoré nevyhnutne nepotreboval na zabezpečenie činnosti právnickej osoby alebo činnosti zamestnávateľa, ktorý je fyzickou osobou, alebo vykoná opatrenia smerujúce k zmareniu vyplatenia týchto peňažných prostriedkov.

Trestné oznámenie možno podať na polícii podľa miesta, kde bol trestný čin spáchaný, t.j. zväčša v mieste sídla zamestnávateľa. V trestnom oznámení je potrebné uviesť všetky okolnosti nevyplatenia mzdy a označiť aj dôkazné prostriedky, napr. pracovná zmluva alebo výsluch svedkov. Podozrivého zo spáchania trestného činu nemusíte konkrétne označiť, oznámenie môže smerovať aj voči neznámemu páchateľovi.

 

Okrem toho sa môžete obrátiť aj na inšpektorát práce a sťažovať sa na zamestnávateľa, ale upozorňujeme, že inšpektorát práce môže zamestnávateľovi uložiť povinnosť zjednať nápravu a dať mu prípadne pokutu, ale jeho rozhodnutie nenahrádza rozhodnutie súdu, ktorým súd prikáže zamestnávateľovi vyplatiť Vám dlžnú sumu.

19.04.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Nevyplatenie mzdy Nadcas
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy