Dovolenka len z donútenia: Môže si šéf robiť, čo chce?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Potreboval by som poradiť. Mám 32 dní dovolenky a zamestnávateľ mi preto určil čerpanie 17 dní, no keď som sa vrátil, pracoval som len tri dni a opäť som dostal ďalšiu dovolenku v trvaní sedem dní, pretože meškala práca. Ročne mám nárok na 25 dní a sedem si prenášam z minulého roka. Zamestnávateľ mi však nechce dávať dovolenku, keď potrebujem, ale iba vtedy, keď sa mu to hodí. O celozávodnej dovolenke nám povedal len dva dni pred jej začiatkom. Vôbec sa s nami nesnažil dohodnúť, len v piatok oznámil, že od pondelka máme dovolenku. Chcem sa opýtať či mám nárok si vybrať dovolenku, keď potrebujem, prípadne s koľkými dňami môžem manipulovať ja a s koľkými zamestnávateľ. Pracujem tu celý rok a mám pocit, že nemám nárok na vlastnú dovolenku, zatiaľ čo zamestnávateľovi sa musíme prispôsobiť vždy. Môže si s nami robiť, čo sa mu zachce? Na Vianoce sa mi totiž už stalo, že som musel žiadať o neplatené voľno a platiť nemocenskú z vlastného vrecka, pretože som na konci nemal nárok na dovolenku, ktorú som si vyčerpal nútene. Rozhorčený čitateľ

Právnička radí: Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov . Dovolenka má byť stanovená tak, aby si ju zamestnanec mohol vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka.

Ak dovolenku určuje zamestnávateľ , musí jej čerpanie zamestnancom oznámiť minimálne 14 dní vopred, a to aj keď sa jedná o dovolenku jedného zamestnanca a aj keď sa jedná o celozávodnú dovolenku.

Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca (práceneschopnosť a pod.), zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ďalšie prenášanie do ďalších rokov nie je možné.    

Ak má zamestnanec dovolenku z predchádzajúceho roka, zamestnávateľ je povinný poskytnúť dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka (t.j. dovolenku za 2014 poskytnúť do konca roka 2015). Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky z predchádzajúceho roka najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec, musí ho však oznámiť zamestnávateľovi písomne najmenej 30 dní vopred

Ak má zamestnanec nevyčerpanú dovolenku z roku 2014, do 30. júna 2015 musí zamestnávateľ určiť jej čerpanie tak, aby k dočerpaniu došlo najneskôr do konca roka 2015. Ak zamestnávateľ neurčí čerpanie dovolenky z predchádzajúceho roka najneskôr do 30.6.2015, zamestnanec si môže jej čerpanie určiť sám a termín musí oznámiť zamestnávateľovi najmenej 30 dní vopred.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Problém Príkaz Čerpanie Donútiť Nasilu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy