Čo robiť s nevyčerpanou dovolenkou z minulých rokov?

Pri prenášaní dovolenky z predchádzajúceho roka treba čerpanie dovolenky oznámiť zamestnávateľovi písomne najmenej 30 dní vopred.Pri prenášaní dovolenky z predchádzajúceho roka treba čerpanie dovolenky oznámiť zamestnávateľovi písomne najmenej 30 dní vopred. Zdroj: photl.com

Pracujem u zamestnávateľa, kde mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú a pracovný pomer naďalej trvá. Mám problém s nevyčerpanou dovolenkou za rok 2012 (21 dní) a 2013 (25 dní). Zamestnávateľ mi nechce umožniť čerpanie dovolenky aspoň za rok 2012 a nechce mi ju ani preplatiť. Je tu už koniec roka 2013 a teda dovolenka z roku 2012 sa mi už asi v roku 2014 prepadne. Ako môžem prinútiť zamestnávateľa, aby ju mohol čerpať, prípadne aby mi ju preplatil? Samozrejme nechcem prísť o pracovné miesto.

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný preplatiť nevyčerpanú dovolenku len v dvoch prípadoch, a to

  • keď zamestnanec nemohol vyčerpať časť dovolenky, ktorá prevyšuje štyri týždne základnej výmery dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka
  • ak zamestnanec nemohol vyčerpať dovolenku z dôvodu skončenia pracovného pomeru

Riešiť čerpanie dovolenky za rok 2012 až na konci roka 2013 je neskoro, lebo jej čerpanie nestihnete oznámiť v dostatočnom časovom predstihu zamestnávateľovi.

Ak  zamestnávateľ neurčil čerpanie dovolenky alebo ak  si zamestnanec dovolenku nestihol vyčerpať kvôli prekážkam v práci na strane zamestnanca (napr. práceneschopnosť), zamestnávateľ musí zamestnancovi poskytnúť dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka.

Ak si teda prenášate dovolenku a ak zamestnávateľ neurčí do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka dovolenku tak, aby ste si ju mohli vyčerpať do konca kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť sám zamestnanec. V takomto prípade treba čerpanie dovolenky oznámiť zamestnávateľovi písomne najmenej 30 dní vopred.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Prenášanie Čerpanie Dovolenky Nevyčerpaná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy