Poradíme vám, čo robiť, ak ste nestihli vyčerpať dovolenku počas roka

Zamestnávateľ musí zamestnancovi poskytnúť dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Zamestnávateľ musí zamestnancovi poskytnúť dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Zdroj: photl.com

Do konca roka mám 16 dní nevyčerpanej dovolenky. Ako ju mám využiť, keď ju nemám ako vyčerpať? Môj zamestnávateľ mi nepreplatí zvyšných šestnásť dní dovolenky. Nemám ju ako využiť, pretože nemám za seba náhradu počas dovolenky. Môžem si ju presunúť do roka 2014?

 

Poradňa: Nevyčerpaná dovolenka sa dá preplatiť len výnimočne, a to len:

  • keď zamestnanec nemohol vyčerpať časť dovolenky, ktorá prevyšuje štyri týždne základnej výmery dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka
  • ak zamestnanec nemohol vyčerpať dovolenku z dôvodu skončenia pracovného pomeru

Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri stanovení čerpania dovolenky sa prihliada na oprávnené záujmy zamestnanca, ktorý má nárok na čas na regeneráciu síl ako aj na záujmy zamestnávateľa.

Ak  zamestnávateľ neurčil čerpanie dovolenky alebo ak  si zamestnanec dovolenku nestihol vyčerpať kvôli prekážkam v práci na strane zamestnanca (napr. práceneschopnosť), zamestnávateľ musí zamestnancovi poskytnúť dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Dovolenku si teda môže preniesť do nasledujúceho kalendárneho roka, ak si ju nestihol vyčerpať, lebo  zamestnávateľ mu čerpanie neurčil alebo čerpaniu bránili prekážky v práci na strane zamestnanca.  Ak zamestnávateľ neurčí do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka dovolenku tak, aby si ju zamestnanec vyčerpal do konca  kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť sám zamestnanec. V takomto prípade treba čerpanie dovolenky oznámiť zamestnávateľovi písomne najmenej 30 dní vopred.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Relax Oddych Zamestnanec Voľno Čerpanie Dovolenky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy