Ako sa kráti dovolenka, keď je zamestnanec práceneschopný?

Základná výmera dovolenky je 4 týždne.Základná výmera dovolenky je 4 týždne. Zdroj: photl.com

Zamestnanec je zamestnaný na dobu neurčitú. Doteraz odpracoval sedem rokov. V januári 2013 odpracoval celý mesiac a od februára 2013 je práceneschopný. Má takýto zamestnanec nárok na dovolenku?

Poradňa: Ak zamestnanec splní podmienky, môže mu bežne vzniknúť nárok na dovolenku, a to nasledovne:

a) dovolenka za kalendárny rok alebo jej pomernú časť,

Základná výmera dovolenky je 4 týždne a nárok na 5 týždňov dovolenky majú tí zamestnanci, ktorí do konca roka, za ktorý sa dovolenka poskytuje, dovŕšia 33 rokov veku.

Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní z dôvodu dočasnej práceneschopnosti  o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu. Ak dočasná práceneschopnosť zamestnanca vznikla v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zodpovedá zamestnávateľ, nárok na dovolenku sa nekráti.

Aj po vykonaní krátenia dovolenky musí zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi dovolenku aspoň v dĺžke jedného týždňa, ak pracovný pomer tohto zamestnanca k zamestnávateľovi trval počas celého kalendárneho roka. Dovolenku za daný rok možno krátiť len z dôvodov, ktoré vznikli v tom istom kalendárnom roku, takže ak zamestnanec vyčerpal dovolenku a následne sa stal práceneschopným v uplynulom roku, nemožno mu z uvedeného dôvodu skrátiť nárok na dovolenku za nasledujúci rok.

b) dovolenka za odpracované dni,

Ak zamestnancovi nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, zamestnanec má nárok 1/12 dovolenky za každých odpracovaných 21 dní a túto dovolenku nie je možné krátiť z dôvodu práceneschopnosti.

c) dodatková dovolenka,

Nárok na dodatkovú dovolenku majú zamestnanci, ktorí pracujú pod zemou pri ťažbe nerastov, pri razení tunelov a štôlní a  vykonávajú zvlášť ťažké alebo zdraviu škodlivé práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Na Nárok Práceneschopnosť Dovolenky Krátenie Dovolenku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy