Zamestnávateľ nesúhlasí s dovolenkou na začiatku roka. Mám na ňu nárok?

Pri určení dovolenka sa má prihliadať na záujmy zamestnanca aj zamestnávateľa.Pri určení dovolenka sa má prihliadať na záujmy zamestnanca aj zamestnávateľa. Zdroj: photl.com

Mám nárok na dovolenku začiatkom roka, také tri dni? Môj zamestnávateľ s tým nesúhlasí a hovorí že nemám to odpracované na tento rok, pričom uňho pracujem už 6 rokov na dobu neurčitú. Prosím vysvetlite mi to.

Poradňa: V prvom rade, čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek. Pri určení dovolenka sa má prihliadať na záujmy zamestnanca aj zamestnávateľa.  Zamestnanec si môže určiť čerpanie dovolenky sám len výnimočne v jednom konkrétnom prípade.Na poskytnutie dovolenky bez súhlasu zamestnávateľa nie je právny nárok, ani keď zamestnanec splnil podmienky vzniku nároku na dovolenku.

Dovolenka môže byť určená ako dovolenka za kalendárny rok alebo časť roka  alebo ako dovolenka za odpracované dni. Nárok na dovolenku za kalendárny rok alebo na jej pomernú časť má len ten zamestnanec, ktorého pracovný pomer k tomu istému zamestnávateľovi nepretržite trvá celý kalendárny rok a v tomto kalendárnom roku výkon práce trvá aspoň 60 dní v kalendárnom roku. Ak zamestnanec odpracoval u zamestnávateľa aspoň 60 dní v tom istom kalendárnom roku, ale jeho pracovný pomer netrval počas celého kalendárneho roka, má nárok na pomernú časť dovolenky za kalendárny rok., t.j, za každý celý kalendárny mesiac patrí zamestnancovi jedna dvanástina dovolenky za kalendárny rok.

Pokiaľ je predpoklad, že zamestnanec splní podmienky vzniku  nároku na dovolenku v kalendárnom roku, zamestnávateľ môže zamestnancovi určiť čerpanie dovolenky, aj keď ešte nesplnil podmienky nároku na jej vznik. Na začiatku roka teda zamestnávateľ môže zamestnancovi určiť dovolenku, aj keď zamestnanec u neho ešte neodpracoval čas potrebný na vznik nároku na dovolenku za daný kalendárny rok;  uvedený postup je ale možnosťou, nie povinnosťou zamestnávateľa.

Ak si zamestnanec nestihol vyčerpať dovolenku za kalendárny rok v danom roku preto, lebo zamestnávateľ neurčil jej čerpanie, nevyčerpaná časť dovolenky (napr. za rok 2012 ) sa mu  prenesie do nasledujúceho kalendármeho roka. V takomto prípade je zamestnávateľ povinný poskytnúť dovolenku tak, aby sa skončila do konca nasledujúceho kalendárneho roka.  Ak zamestnávateľ neurčí čerpanie prenesenej dovolenky do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Takéto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne a najmenej 30 dní vopred.  Tento spôsob určenia čerpania prenesenej dovolenky z minulého roka  je jediným prípadom, kedy si zamestnanec môže určiť čerpanie dovolenky sám.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Roka Na Začiatok Nárok Dovolenku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy