Môže mi zamestnávateľ krátiť dovolenku za neospravedlnenú absenciu?

Zamestnávateľ môže zamestnancovi krátiť za neospravedlnenú absenciu dovolenku o jeden až dva dni.Zamestnávateľ môže zamestnancovi krátiť za neospravedlnenú absenciu dovolenku o jeden až dva dni. Zdroj: photl.com

Zamestnanec oznámil v práci, že nebude jeden deň prítomný, ale nevypísal si dovolenkový lístok. Zamestnávateľ mu za to dal absenciu - 8 hodín neplateného voľna a ešte mu k tomu strhol aj 2 dni dovolenky. Je takýto postup správny?

Poradňa: Ak sa zamestnanec bez ospravedlnenia nedostaví do práce, jedná sa o neospravedlnenú absenciu; za takúto  absenciu môžeme považovať aj skutočnosť, kedy sa zamestnanec nedostaví do práce a na tento deň nemá schválenú dovolenku spôsobom obvyklým u zamestnávateľa. Tento deň je neplatených voľnom , za ktoré nevzniká zamestnancovi nárok na mzdu.

V zmysle § 109  Zákonníka práce, za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť zamestnancovi dovolenku o jeden až dva dni. Neospravedlnené zameškania kratších častí jednotlivých zmien sa sčítajú. V zmysle vyššie uvedeného zákonného ustanovenia, zamestnávateľ má možnosť sankcionovať zamestnanca za neospravedlnenú absenciu a je výlučne na rozhodnutí zamestnávateľa, či k takémuto opatreniu pristúpi a či zamestnancovi skráti výmeru dovolenky o jeden alebo o dva dni.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Porušenie Sankcia Absencia Neospravedlnená
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy