Nárok na dovolenku

poradnaporadna

Pracujem ako učiteľka v ZŠ. Do 30.04.2011 (3 roky) som bola na rodičovskom príspevku. Od 01.05.2011 som nastúpila do práce a chcem sa spýtať aký nárok na dovolenku za rok 2011 mi vznikol. Mám nárok na dovolenku za čas, ktorý som bola na materskej alebo rodičovskej dovolenke?

Poradňa: Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Nárok na dovolenku za rok 2011 sa bude krátiť nasledovne: Ak nepracoval zamestnanec, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, kráti sa mu dovolenka za prvých 100 takto zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 dní rovnako o jednu dvanástinu. Dovolenka, na ktorú vznikol nárok v príslušnom kalendárnom roku, sa kráti len z dôvodov, ktoré vznikli v tom roku.

 

Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku. Za predchádzajúce roky trvania materskej/ rodičovskej dovolenky, v ktorých zamestnankyňa neodpracovala ani 21 dní v roku, jej nárok na dovolenku nevzniká.

 

27.06.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dovolenka Kariera2011 Materska Rodicovska
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy