Dovolenka pri nástupe na materskú dovolenku

poradnaporadna

Môj problém sa týka dovolenky pri nástupe na materskú dovolenku. Som zamestnaná v personálnej agentúre od r.2008 zmluvu mám do konca roka 2011, na materskú dovolenku nastupujem 8.5. 2011. Chcela by som vedieť na koľko dní dovolenky za r.2011 mám nárok?

Poradňa: Presný počet dní nie je možné určiť, lebo pisateľka neuvádza, či jej patrí za rok dovolenka vo výmere 4 alebo 5 týždňov. Základná výmera dovolenky za rok je štyri týždne. Dovolenka vo výmere najmenej piatich týždňov patrí zamestnancovi, ktorý do konca kalendárneho roka dovŕši aspoň 15 rokov trvania pracovného pomeru po 18. roku veku.

 

Materská dovolenka nie je dôvodom na krátenie nároku na dovolenku. Čas materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce sa posudzuje ako výkon práce. Dĺžka materskej dovolenka je 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov.

 

Po ukončení materskej dovolenky môže čitateľka nastúpiť na rodičovskú dovolenku v trvaní až do troch rokov veku dieťaťa ( § 166 ods. 2 Zákonníka práce). Až táto rodičovská dovolenka je dôvodom na krátenie dovolenky podľa § 109 Zákonníka práce. Dovolenka sa kráti za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 dní rovnako o jednu dvanástinu.

 

Ak si zamestnankyňa nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

 

03.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Materska Rodicovska dovolenka
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy