Preplatenie dovolenky pri skončení pracovného pomeru

poradnaporadna

Mám nárok na preplatenie dovolenky od roku 2009 (čo bol môj odchod na materskú), pokiaľ by som v roku 2012 chcela ja ukončiť s firmou pracovný pomer? Bude to zhruba 75 dní čo som si nemohla vyčerpať a konečná suma z môjho priemeru predstavuje okolo 5000€ za všetku dovolenku. Ak mi to firma nepreplatí, je to právne napadnuteľné?

Poradňa: V otázke čitateľka uvádza, že je vznikol nárok na dovolenku v rozsahu cca 75 dní, preto sa budeme v prvom rade zaoberať otázku aký je skutočný nárok zamestnankyne na dovolenku.

 

Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Dovolenka učiteľov vrátane riaditeľov škôl a ich zástupcov, učiteľov materských škôl vrátane riaditeľov týchto škôl a ich zástupcov, asistentov učiteľov, majstrov odbornej výchovy a vychovávateľov je najmenej osem týždňov v kalendárnom roku.

 

V zmysle ustanovenia § 109 Zákonníka práce, ak nepracoval zamestnanec, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (§ 166 ods. 2), kráti sa mu dovolenka za prvých 100 takto zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 dní rovnako o jednu dvanástinu. Dovolenka, na ktorú vznikol nárok v príslušnom kalendárnom roku, sa kráti len z dôvodov, ktoré vznikli v tom roku.

 

Ak zamestnankyňa nepracovala ani 60 počas kalendárneho roka ( napr. ak celý rok čerpala rodičovskú dovolenku, za tento rok je nárok na dovolenku nevzniká).

 

Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

 

Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

 

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, ak zamestnankyňa nevyčerpala pomernú časť dovolenky za rok 2009 pred odchodom na materskú dovolenku, môže ju vyčerpať po návrate z rodičovskej dovolenky v roku 2012.

Ak bude v roku 2012 končiť zamestnankyňa pracovný pomer, bez ohľadu na dôvod skončenia pracovného pomeru, a zamestnávateľ jej neumožní čerpanie zostatku dovolenky, zamestnávateľ je povinný vyplatiť jej za nevyčerpanú dovolenku náhradu mzdy. Ak zamestnávateľ náhradu mzdy nevyplatí, možno sa tejto sumy domáhať rovnakým spôsobom ako v prípade iných peňažných pohľadávok voči zamestnávateľovi, a to spôsobom, ktorý je uvedený napr. v článku Nevyplatená mzda a odstupné a ako podať žalobu

 

08.04.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dovolenka Preplatenie Kariera2011 Ukončenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy