Koľko dovolenky si môžete presunúť do ďalšieho roka?

poradnaporadna

Koľko dní dovolenky si môžem presunúť do ďalšieho kalendárneho roku, keď z roku 2010 mi ostalo 20 dní nevyčerpanej dovolenky?

Poradňa: Ak si zamestnanec nemohol vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť ju zamestnancovi tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

 

V praxi uvedené ustanovenie znamená toľko, že ak ste si dovolenku nevyčerpali, zamestnávateľ Vám dovolenku neurčil prípadne Vám ju určil, ale vy ste boli v tom čase napr. PN, môžete si preniesť celú dovolenku do nasledujúceho kalendárneho roka. Takýto prenos dovolenky je možný len z jedného roka do nasledujúceho roka, t.j. prenesené dni musíte vyčerpať najneskôr do konca roka, inak Vám prepadnú. Výnimkou je len situácia, ak ste si nemohli vyčerpať dovolenky kvôli čerpaniu materskej alebo rodičovskej dovolenky; v tom prípade Vám zamestnávateľ musí umožniť jej dočerpanie po materskej / rodičovskej dovolenky.

 

Súčasne upozorňujeme, že zamestnávateľ môže nariadiť čerpanie dovolenky a ak ju zamestnanec nevyužije napriek tomu, že mu bola nariadená, dovolenka prepadne.

 

18.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy