Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe počas trvania PN

poradňaporadňa

Dňa 1.11.2009 som nastúpila do práce na skúšobnú dobu 3 mesiace. Dňa 4.1.2010 som ochorela a nastúpila na PN. Následne som obdržala rozviazanie pracovného pomeru v skúšobnej dobe ku dňu 31.1.2010. Ak nemám ukončenú PN, môže podnik so mnou rozviazať pracovný pomer z titulu skúšobnej doby. PN môže trvať ešte aj vo februári. Ak výpoveď platí, prosila by som poradiť, kam mám odovzdať PN po danom termíne (31.1.2010).

Poradňa: Ak zamestnávateľ končí pracovný pomer so zamestnancom počas skúšobnej doby, nejedná sa o výpoveď, preto sa ani neuplatní ustanovenie § 64 ods.1 písm. a) a ods. 2) Zákonníka práce, podľa ktorého zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, t.j., keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz. Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

V prípade popísanom v otázke sa pracovný pomer skončí v skúšobnej dobe. Po skončení pracovného pomeru začína plynúť tzv. ochranná lehota, ktorá trvá 42 dní a zamestnancovi (bývalému) vznikne nárok na nemocenské dávky. Ak zamestnanec nebol pred ukončením pracovného pomeru nemocensky poistený ani 42 dní, ochranná lehota sa primerane skracuje. Všetky náležitosti týkajúce sa PN je potrebné riešiť s miestne príslušnou pobočkou Sociálnej poisťovne.
25.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy