Výpoveď v skúšobnej dobe v období tehotenstva

poradňaporadňa

Ako postupovať, ak som nastúpila do práce a tesne pred skončením skúšobnej doby,čo sú 3 dni som ostala PN. Medzitým som sa dozvedela, že sa u nás v práci bude prepúšťať a ja kedže som nastúpila ako posledná by som mala končit prvá. Moja PN sa však týka toho, že som na rizikovom tehotenstve. Ako mám postupovať? Zaratáva sa mi skúšobná doba aj do obdobia marodky? Ak áno v tom prípade, by som mala nárok na 2 mes.výpovednú lehotu a taktiež na odstupné.

Poradňa:V zmysle ustanovenia § 45 Zákonníka práce, v pracovnej zmluve možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá je najviac tri mesiace. Skúšobnú dobu nemožno predlžovať. Skúšobná doba sa predlžuje o čas prekážok v práci na strane zamestnanca. Prekážkou v práci na strane zamestnanca je aj doba, počas ktorej je uznaný za dočasne práce neschopného. Z uvedeného vyplýva, že zamestnankyňa bude po návrate do práce po skončení PN stále v skúšobnej dobe.

Podľa ustanovení § 72 Zákonníka práce, v skúšobnej dobe môže tak zamestnávateľ, ako aj zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť. Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe nie je výpoveďou, ani zo strany zamestnávateľa ani zo strany zamestnanca, a preto zamestnávateľ môže ukončiť pracovný pomer so zamestnancom v skúšobnej dobe aj bez uvedenia dôvodu a bez povinnosti vyplatiť odstupné.
Ak ku skončeniu pracovného pomeru nedôjde počas trvania skúšobnej doby, zamestnávateľ bude oprávnený ukončiť pracovný pomer so zamestnankyňou len v súlade s ustanoveniami Zákonníka práce, napr. výpoveďou, v prípade ak je zamestnankyňa zamestnaná na dobu určitú, pracovný pomer zanikne aj uplynutím času.
V tej súvislosti je potrebné upozorniť na ustanovenie § 40 ods. 6 Zákonníka práce, podľa ktorého tehotná zamestnankyňa na účely Zákonníka práce je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie. Zamestnávateľ nie je oprávnený dať zamestnancovi výpoveď bez uvedenia dôvodu, naopak, môže tak urobiť len z dôvodov uvedených v ustanoveniach § 63 Zákonníka práce, o ktorých sme písali podrobnejšie v iných príspevkoch do našej poradne na www.kariera.sk.

Ak zamestnankyňa informuje zamestnávateľa o svojom tehotenstve v súlade s ustanovením § 40 ods. 6 Zákonníka práce, následne platí v súlade s ustanovením § 64 Zákonníka práce zákaz výpovede, podľa ktorého zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia, ako aj v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.
Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.
Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a) t.j. keď sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ ako aj z iných dôvodov stanovených v § 64 Zákonníka práce.
Záverom môžeme konštatovať, že po návrate do práce z PN bude zamestnankyňa stále v skúšobnej dobe a zamestnávateľ s ňou môže skončiť pracovný pomer aj bez uvedenia dôvodu a bez vyplatenia odstupného. Po uplynutí skúšobnej doby môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer so zamestnankyňou len z zákonných dôvodov ( §63, 68, 71 Zákonníka práce) a ak dôvodov skončenia pracovného pomeru sú organizačné zmeny, zamestnanec má nárok na odstupné.
Ak zamestnankyňa predtým, ako jej zamestnávateľ doručí výpoveď, písomne zamestnávateľovi oznámi a lekárskym potvrdením doloží skutočnosť, že je tehotná, platí vyššie uvedený zákaz výpovede.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy