''Výpoveď'' je možné dať aj počas PN-ky, v skúšobnej dobe

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe je možné vykonať aj počas trvania dočasnej práceneschopnosti.Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe je možné vykonať aj počas trvania dočasnej práceneschopnosti. Zdroj: photl.com

Som na invalidnom dôchodku a zamestnala som sa v chránenej dielni na trvalý pracovný pomer. Tento mesiac mi končí skúšobná doba a zamestnávateľ mi chce dať výpoveď. Ja som od 8. apríla 2013 na PN-ke, nakoľko som sa v chránenej dielni rozčúlila, čo môj zdravotný stav zhoršilo. Dnes mi zamestnávateľ oznámil ústne, že mi chce dať výpoveď aj keď som na PN-ke.

Poradňa: Skúšobná doba, ktorú možno dojednať na 3 mesiace, v prípade vedúcich zamestnancov na 6 mesiacov,  musí byť dojednaná písomne. Ak bola skúšobná doba platne dojednaná,  počas jej trvania je možné rozviazanie pracovného pomeru na základe oznámenia o skončení pracovného pomeru, a to zo strany zamestnávateľa ako aj zamestnanca, bez uvedenia dôvodu. 

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe je možné vykonať aj počas trvania dočasnej práceneschopnosti. Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe nie je výpoveďou a preto neplatia ani ustanovenia o zákaze výpovede danej zamestnancovi počas trvania dočasnej práceneschopnosti. Ak je zamestnanec počas trvania práceneschopný, nevyhne sa tým skúšobnej dobe, lebo je trvania sa predĺži o čas trvania PN. Zamestnávateľ  môže rozviazať pracovný pomer aj  počas trvania PN a aj po návrate z PN.

Ani zamestnanci zo zdravotným postihnutím, t.j. invalidní zamestnanci, nie sú chránení pred skončením pracovného pomeru v skúšobnej dobe, a zamestnávateľ s nimi môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe bez akýchkoľvek obmedzení alebo podmienok.  Predchádzajúci súhlas úradu práce , sociálnych vecí a rodiny sa vyžaduje len aj chce dať zamestnávateľ takémuto zamestnancovi výpoveď, t.j. ak už zamestnanec nie je v skúšobnej dobe.

Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť. Ak skončenie  pracovného pomeru nie je urobené písomne, nespôsobuje to jeho neplatnosť, ale v prípade sporu medzi zamestnancom a zamestnávateľom je následne problematické určiť, kedy vlastne ku skončeniu došlo.

Zákon stanovuje, že skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe treba oznámiť druhému účastníkovi spravidla aspoň 3 dní vopred, ale táto lehota má len poriadkový charakter a ak zamestnanec alebo zamestnávateľ oznámia skončenie pracovného pomeru v kratšej lehote, nebude to mať vplyv na skončenie pracovného pomeru. Iná situácia je ale v prípade, ak je v pracovnej zmluve dojednané, že skončenie pracovného pomeru je potrebné doručiť najmenej tri dni pred skončením pracovného pomeru, vtedy takúto podmienku dojednanú v pracovnej zmluve treba dodržať. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@karierainfo.sk

Viac o téme: Pn Dôchodkyňa Dielňa Doba Skúšobná ID Chránená Pn-ka Invalidná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy