Ako môžem odísť zo zamestnania v skúšobnej dobe?

poradnaporadna

Nastúpila som do práce 15. júna na dobu určitú do 14. 6. 2012 s 3 mesačnou skúšobnou dobou, ale som dostala lepšiu pracovnú ponukou. Momentálne som ešte v skúšobnej dobe. Súčasné zamestnanie by som chcela ukončiť čím skôr a nechcem počkať 2 mesačnú výpovednú lehotu a súčasne nechcem dostať od zamestnávateľa pokutu na finančnú náhradu v sume priemerného zárobku za jeden mesiac. Ak ukončím pracovný pomer dohodou v skúšobnej dobe nedostanem sankciu od zamestnávateľa a môžem súčasne odísť skôr?

Poradňa: Počas skúšobnej doby môže skončiť pracovný pomer jednostranne zamestnanec aj zamestnávateľ, stane sa tak na základe písomného oznámenia o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe v zmysle ustanovenia §72 Zákonníka práce. V skúšobnej dobe zamestnávateľ ako aj zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť. V zákone je uvedené , že oznámenie o skončení pracovného pomeru treba doručiť „ spravidla“ aspoň tri dni vopred, pričom nedodržanie tejto lehoty nespôsobuje neplatnosť oznámenia alebo skončenia pracovného pomeru. V prípade ,ak je v pracovnej zmluve dohodnuté, že zamestnanec musí doručiť oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe 3 dni vopred, táto lehota musí byť dodržaná.

 

Vyššie uvedený spôsob skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe je najjednoduchším aj najrýchlejším spôsobom skončenia pracovného pomeru a keďže sa nejedná o výpoveď ,nebude plynúť ani výpovedná doba. Okrem tohto spôsobu, zamestnanec aj v skúšobnej dobe môže so zamestnávateľ platne uzavrieť aj písomnú dohodu o skončení pracovného pomeru, v takomto je ale potrebné ,aby zamestnávateľ s dohodou súhlasil; v prípade oznámenia o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe zamestnávateľ nemusí so skončením súhlasiť, úplne postačuje, ak zamestnanec oznámenie doručí zamestnávateľovi.

 

Ani v jednom z vyššie opísaných prípadov sa nejedná o skončenia pracovného pomeru výpoveďou a zamestnancovi nebude plynúť výpovedná doba, takže zamestnanec nemusí platiť zamestnávateľovi peňažnú náhradu sume priemerného zárobku za jeden mesiac, lebo zamestnávateľ má nárok na túto sumu len v prípade v zmysle ustanovenia § 62 ods. 3 Zákonníka práce, ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa a ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

 

04.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Skusobna doba
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy