Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe počas PN

poradnaporadna

Môj otec nastúpil do nového zamestnania a je v skúšobnej dobe. Teraz je asi týždeň na PN a zamestnávateľ mu dal výpoveď podľa §64 Z.p. Zamestnávateľ dlhšiu dobu nevyplácal svojim zamestnancom mzdu. Je oprávnený v takomto prípade dať výpoveď?

Poradňa: Ak zamestnávateľ končí pracovný pomer so zamestnancom počas skúšobnej doby, nejedná sa o výpoveď, preto sa ani neuplatní ustanovenie § 64 ods.1 písm. a) a ods. 2) Zákonníka práce, podľa ktorého zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, t.j., keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz. Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

 

V prípade popísanom v otázke sa pracovný pomer skončí v skúšobnej dobe. Skutočnosť, že zamestnávateľ nevyplácal zamestnancom mzdu, mu nebráni v tom, aby dal zamestnancom výpoveď resp. aby s nimi skončil pracovný pomer v skúšobnej dobe.

 

28.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Nevyplatenie mzdy Skusobna doba
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy