Milionári vedia byť držgroši: Hoci majú kopy peňazí, takto šetria

Mark ZuckerbergMark Zuckerberg Zdroj: SITA

Napriek tomu, že niekto zarobil takmer toľko peňazí ako Bill Gates, neznamená to, že ich musí rozhadzovať na každú stranu. Výskum a skúsenosti poukazujú na to, že bohatí ľudia vrátane tých, čo môžu peniaze prehadzovať lopatami, sú prekvapivo skromní. Nemusí to však znamenať, že sú lakomí.

Existuje veľký rozdiel medzi lakomstvom a skromnosťou. Skromnosť znamená byť múdrejší v stanovení si finančných priorít, vyhľadávaní najlepších cien a správnych investícií. Práve tieto schopnosti naplnili bankové účty najbohatších ľudí sveta. Svoj majetok získali, pretože si uvedomujú skutočnú hodnotu peňazí. Skúste sa nimi inšpirovať aj vy.

Používajú zľavové kupóny

Prekvapivo domácnosti s prímami vo výške stotisíc dolárov či viac, využívajú kupóny častejšie, než tie, ktoré za rok zarobia len tridsaťpäťtisíc. Slávne ženy ako Carrie Underwood, Lady Gaga, Kristen Bell a Hilary Swank, sú len niekoľkými príkladmi bohatých jednotlivcov, ktorí fandia kupónom. Dokonca výskumníci zistili, že „71% zámožných ľudí používa kupóny každý mesiac“.

Žijú skromnejšie než v rámci možností

Najbohatší z najbohatších sú tiež známi tým, že žijú horších pomeroch, než by mohli – napríklad si sami strihajú vlasy. Ďalším príkladom je, že nevidia auto ako symbol spoločenského postavenia, no ako prostriedok, ktorý im umožní dostať sa z bodu A do bodu B. Sam Walton, zakladateľ siete obchodov Walmart, šoféroval nákladiak značky Ford z roku 1979. Mark Zuckerberg vlastní skromnú Acuru.

Warren Buffett Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA

Mnoho veľmi bohatých ľudí žije v skromných domovoch. Warren Buffett býva vo svojom prvom dome, ktorý kúpil v roku 1958 v Omahe. Zakladateľ úspešnej siete Ikea Ingvar Kamprad preferuje komerčné lety a dokonca turistickú triedu namiesto súkromného lietadla. Väčšina bohatých nemíňa peniaze ani na drahé luxusné oblečenie.

Cenia si kvalitu namiesto kvantity

Majetní jednotlivci nie sú lakomí a jednoznačne nie sú proti užívaniu si, no nad svojimi nákupmi viac premýšľajú. Thomas Boone Pickens povedal: „Nešetrím na ničom, no nezbožňujem nakupovanie. Ak niečo chcem, pozriem na to, rozhodnem sa či to stojí za to, no zvyčajne je to ten najlepší produkt. Ešte stále nosím pár mokasín, ktoré som si kúpil v roku 1957.“

Nenosia veľkú hotovosť

Zistilo sa, že „ 86% ľudí, ktorí míňajú peniaze na luxusný tovar ako sú drahé autá, šperky a elektronika nie sú milionári, ale ľudia, ktorí sa snažia pôsobiť zámožne tým, že si kupujú luxusné značky“. Skúste si zobrať príklad z ropného magnáta Thomasa Boone Pickensa a noste pri sebe len toľko peňazí, koľko potrebujete na to, čo si chcete kúpiť.

Viac o téme: Peniaze Milionár Šetriť Bohatý Lakomý Skromný Šetrný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: entrepreneur.com; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy