96 rokov staré tajomstvo najbohatšieho muža odhalené: Gigantické impérium vybudoval z ničoho

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Bohatší ako Bill Gates a Warren Buffett dokopy začínal ako chudobný škótsky imigrant. Andrew Carnegie dokázal vybudovať najväčšie oceliarske impérium bez peňazí, bez možností i bez akýchkoľvek stykov a stal sa tak najbohatším mužom na svete. Napriek tomu, že zomrel pred 96 rokmi, sa stále môžeme poučiť z jeho životných lekcii.

Vystúpte z tieňa

Keď jedného dňa do jeho kancelárie vstúpil mladý novinár, aby s ním spravil rozhovor, sa Carnegie rozhodol rozprávať o niečom inom ako jeho životnej ceste či rokovaniach s Rockefellerom. Rozhodol sa hovoriť o svojom optimizme. Carnegie tvrdil, že najdôležitejšou vecou v jeho živote bola „schopnosť striasť problémy a smiať sa“, Ochota vidieť život cez filter pozitivity je vraj omnoho cennejšia ako milión dolárov.

„Mladí ľudia by mali vedieť, že sa to dá pestovať. Telo i myseľ môžu byť presunuté z tieňa na slnko,“ povedal Carnegie.

Radšej prísť o peniaze ako o dobré meno

Carnegie a J. P. Morgan boli partnermi v podnikaní. Keď sa Morgan rozhodol odkúpiť kolegovu polovicu, spýtal sa ho koľko by za ňu chcel. Carnegie povedal, že akcie majú hodnotu 60-tisíc a navyše by chcel ďalších desať s čím druhý obchodník súhlasil. Na druhý deň mu však v telefonáte vysvetľoval svoje zistenie a partnerov omyl. Akcie mali totiž o desať tisíc vyššiu hodnotu, a preto Morgan Carnegiemu poslal šek na 70-tisíc. Ten však peniaze navyše nechcel a Morganovi povedal, aby si ich nechal, on odmietol.

„Veľký biznis je postavený na základoch čistej integrity,“ napísal Carnegie spomínajúc na príhodu.

Dodržiavajte pravidlo deviatich desatín

Carnegie sa naučil, že k väčšine problémov a obáv, na ktorých bazírujeme, takmer nikdy nedôjde. Naše mozgy majú tendenciu vymýšľať si najhoršie scenáre, napriek tomu sa majorita z nich nikdy nezrealizuje a ak áno, nie je to až také zlé, ako sme si predstavovali. Pripomínaním si „pravidla deviatich desatín“ sa Carnegie oslobodil od strachu z neznámeho, a preto bol schopný riskovať, aby mohol dosiahnuť radikálny úspech.

Nečakajte na včerajší deň

Keď bol Carnegie prijatý do jeho prvej práce, spýtali sa ho, kedy by mohol začať. Väčšina ľudí by požiadala o niekoľko týždňov voľna, no on povedal, že môže pracovať hneď.

„Bola by to veľká chyba, aby som sa nechopil príležitosti. Pozícia mi bola ponúknutá, niečo by sa mohlo stať, mohli by poslať po iného chlapca. Keď ma už zobrali, navrhol som, že tam rovno zostanem ak by som mohol.“

Nájdite svoju motiváciu

V začiatkoch jeho kariéry Carnegie dostal bonus v hodnote dva a pol dolára. Peniaze dal rodičom, aby podporil rodinu a tvrdil, že už „žiadny z následných úspechov alebo uznaní akéhokoľvek druhu ho nikdy nenadchli rovnako ako toto“, vraj to bolo „nebo na zemi“. Od toho momentu vedel, že chce byť bohatý, ale nie pre seba. Sníval o tom, že zarobí peniaze pre svojich rodičov, aby mohli žiť dobrý život.

Viac o téme: Milionár Úspech Tajomstvo Impérium Carnegie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: LinkedIn.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy