Nízka kvalita podnikateľského prostredia na Slovensku: Všetko závisí od vlády

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Slovensko má nízku kvalitu podnikateľského prostredia pre domáce aj zahraničné investície. Povedal to dnes na záver deviateho rokovacieho dňa 53. schôdze parlamentu Jozef Kollár (nezaradený) počas rozpravy k Programu stability Slovenskej republiky na roky 2015 až 2018. Odvolal sa na informácie zo špecifických odporúčaní Európskej komisie pre každú krajinu.

"Objem investícií nedosiahol ešte stále predkrízovú úroveň," uviedol. Kollár podotkol, že v odporúčaní sa tiež konštatuje, že dlhodobá udržateľnosť verejných financií bude závisieť od schopnosti vlády zvyšovať efektivitu vynakladania prostriedkov v zdravotníctve.

Rezort zdravotníctva podľa Kollára potrebuje štrukturálnu reformu, tá by sa podľa neho zišla aj rezortu školstva. "Cez ne ešte revolúcia neprešla," dodal.

Súčasná vláda podľa Programu stability naplánovala znižovanie deficitu na tento rok na úrovni 0,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2016 to má byť rovnako 0,4 %, v roku 2017 až 0,7 %. Kollár poukázal na to, že vláda posúva najväčšie konsolidačné úsilie až za voľby.


Prečítajte si tiež: Kde sa oplatí podnikať? Pozrite si zoznam najatraktívnejších krajín Európy


Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) koncom mája, vtedy ešte vo funkcii štátneho tajomníka ministerstva financií, pripustil, že v roku 2017 je naozaj nastavený prudší pokles deficitu oproti roku 2016. "Je to spojené aj s tým, že očakávame, že nová vláda s novým mandátom bude musieť prísť s novým konsolidačným balíčkom. Podobne ako táto vláda prišla v roku 2012, čo sa prejavilo v konsolidácii v roku 2013," uviedol.

V stredu (1.7.) prídu na rad návrhy rezortu ministerstva kultúry vrátane návrhu zákona o kvótach pre slovenskú hudbu v rádiách v slovenskom éteri.

Viac o téme: Podnikateľ Reforma Rezort Prostredie Slovensko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy